Poliția spaniolă a anunțat sâmbătă că a confiscat 32 de tone de muguri de canabis, „cea mai mare captură internațională a acestei substanțe", în urma unei anchete care a dus la arestarea a 20 de persoane, transmite AFP.

Captură record de marijuana în SpaniaFoto: Guardia Civil

Operațiunea, cunoscută sub numele de „Jardines" („grădini" în limba franceză), a avut loc în ultimele săptămâni în mai multe orașe spaniole, printre care Toledo (centrul Spaniei) și Valencia (estul Spaniei), unde presupușii traficanți depozitau cea mai mare parte a mărfii, a precizat Guardia Civil.

Aceasta „s-a încheiat cu confiscarea a 32 de tone de muguri de marijuana", echivalentul producției a „1,1 milioane" de plante de canabis, „cea mai mare captură a acestui drog, nu doar în Spania, ci și la nivel internațional", se precizează într-un comunicat.

Potrivit Guardia Civil, plantele de canabis erau ambalate în vid pentru a fi expediate în diferite regiuni ale Spaniei, dar și în alte țări europene, „în special în Elveția, Olanda, Germania și Belgia".

În total, douăzeci de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani - nouă bărbați și unsprezece femei - au fost arestate în timpul operațiunii.

Organizația din care făceau parte „controla întregul proces de producție și distribuție a drogurilor", a declarat Garda Civilă.

După zeci de ani în care a fost poarta de intrare a hașișului în Europa, Spania a înregistrat în ultimii ani o creștere a plantațiilor de canabis, atrăgând organizații criminale din întreaga Europă.