Statele Unite se confruntă în prezent cu o epidemie simultană a trei virusuri respiratorii, într-un sezon epidemic care a început deosebit de devreme și care pune la încercare spitalele din țară, potrivit AFP.

GripăFoto: Juan Moyano / Dreamstime.com

"Bănuim că mulți copii sunt acum expuși pentru prima dată la anumite virusuri respiratorii, pentru că le-au evitat în timpul pandemiei", datorită măsurilor puse în aplicare atunci (măști, izolări etc.), a explicat vineri José Romero, de la Centrul Național de Imunizare și Boli Respiratorii.

Acest fenomen a fost observat și în alte părți ale lumii, inclusiv în Franța, care se confruntă cu o epidemie majoră de bronșiolită. Cea mai frecventă cauză a bronșiolitei este o infecție cu virusul respirator sincțial (VRS).

Simptomele pot fi similare de la o boală la alta și, deși majoritatea pacienților se recuperează în una sau două săptămâni, anumite segmente de populație, cum ar fi copiii mici sau vârstnicii, sunt expuse riscului de a dezvolta cazuri grave.

Sistemul de supraveghere a vizitelor la urgențe și în ambulatoriu pentru simptome asemănătoare răcelii (febră, dureri de gât...) înregistrează "o activitate ridicată în Statele Unite pentru această perioadă a anului", a declarat José Romero într-o conferință de presă.

"Asistăm la cea mai mare rată de spitalizări legate de gripă din ultimul deceniu", a adăugat el. Doi copii au murit.

Dacă un copil are dificultăți de respirație, dureri musculare sau este deshidratat (buze uscate...), este important să îl ducem la medic, a subliniat el.

Este încă dificil de spus dacă virusul gripal care circulă în acest an provoacă cazuri mai grave de boală, spun experții, dar sezonul epidemic a început deosebit de devreme.

Iar în SUA se înregistrează în continuare peste 270.000 de cazuri de Covid-19 pe săptămână.

Presiunea asupra spitalelor este în prezent cea mai mare în statele din nord-estul țării și în nord-vestul statului Washington, a declarat Dawn O'Connell, de la Departamentul de Sănătate al SUA.

Sunt disponibile vaccinuri pentru două dintre cele trei virusuri, au declarat oficialii din domeniul sănătății. "Vaccinarea este cea mai bună apărare împotriva gripei și a Covid-19", a spus Romero.

Dar ratele de vaccinare antigripală în rândul copiilor rămân sub nivelurile de dinaintea pandemiei.

Un vaccin împotriva VRS nu este încă disponibil, dar compania americană Pfizer a anunțat săptămâna aceasta rezultate pozitive în urma unui studiu clinic, ceea ce dă speranțe pentru anii următori.

foto: Dreamstime