Cancelarul german Olaf Scholz a discutat cu avocați chinezi pentru drepturile omului, disidenți ai regimului, înainte de a se deplasa la Beijing, a anunțat vineri anturajul liderului german, potrivit AFP.

Olaf ScholzFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Discuția a avut loc marți sub forma unei videoconferințe criptate și securizate, a precizat aceeași sursă, iar numele interlocutorilor cancelarului nu au fost dezvăluite.

Unii dintre acești avocați proeminenți se află în închisoare de mai mulți ani. Avocații și unii dintre membrii familiilor lor au descris condițiile lor dificile de viață și de muncă în China, ceea ce a făcut o „impresie puternică”, a adăugat sursa citată.

De obicei, atunci când un lider german vizitează China, este planificată o întâlnire cu apărătorii drepturilor omului și cu reprezentanții societății civile.

Dar de data aceasta, o întâlnire față în față cu Scholz la Beijing nu a fost posibilă din cauza condițiilor sanitare stricte impuse de regimul chinez pentru a combate pandemia de coronavirus: interlocutorii cancelarului ar fi trebuit să stea zece zile într-o instituție de carantină controlată de stat dacă s-ar fi întâlnit cu el în China.

Din acest motiv, Cancelaria a preferat să organizeze o discuție video securizată.

Cancelarul și-a organizat călătoria pe parcursul unei singure zile din cauza politicii drastice de zero Covid- în timpul căreia s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping și cu premierul său Li Keqiang.

Pe același subiect:

  • Olaf Scholz s-a dus în China cu un mesaj important pentru Xi Jinping: „I-am spus că este important să își folosească influența asupra Rusiei"