Patru palestinieni, printre care un atacator și un combatant, au fost uciși joi de forțele israeliene în Cisiordania și Ierusalim, pe fondul unei intensificări a violențelor legate de conflictul israeliano-palestinian, potrivit AFP.

Soldati din unitatea de elita israeliana DuvdevanFoto: ABBAS MOMANI / AFP / Profimedia

După-amiază, armata israeliană a declarat că a efectuat un raid în Jenin, un bastion al facțiunilor armate palestiniene din nordul Cisiordaniei, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

„Sunt doi martiri împușcați mortal de către forțele de ocupație și patru persoane rănite”, a precizat Ministerul palestinian al Sănătății într-un comunicat.

Cei doi bărbați uciși sunt Farouq Salameh, în vârstă de 28 de ani, un comandant al Brigăzilor al-Quds, aripa armată a Jihadului Islamic, și Mohamed Samer Khalouf, un adolescent.

Farouq Salameh a fost ținta raidului din Jenin, a precizat armata într-un comunicat, adăugând că acesta era înarmat și a fost „neutralizat”. Armata îl învinuiește de mai multe atacuri recente cu focuri de armă împotriva soldaților israelieni.

Mai devreme în cursul zilei, în Orașul Vechi al Ierusalimului, situat în partea estică ocupată de Israel din 1967, un palestinian în vârstă de 20 de ani, Amer Bader, a fost împușcat mortal de forțele israeliene după ce a rănit trei polițiști într-un atac.

Bărbatul „a scos un cuțit și a înjunghiat un ofițer”, a declarat poliția israeliană. „În urma atacului, trei ofițeri de poliție au fost răniți” în total.

Spitalul Shaare Zedek a declarat că a tratat doi răniți, care se află în stare stabilă. „Unul a suferit răni prin înjunghiere în trunchi, iar celălalt avea răni de glonț în picior.”

Înainte de ivirea zorilor, forțele israeliene au ucis un palestinian în confruntările din Beit Duqqu, un sat situat la nord de Ierusalim, în Cisiordania.

Potrivit martorilor și Ministerului palestinian al Sănătății, Daoud Mahmoud Khalil Rayan, în vârstă de 42 de ani, a fost împușcat în inimă în timpul unui marș în onoarea unui palestinian ucis cu o zi înainte după ce a comis un atac antiisraelian.

Rachetă lansată spre Israel

Iar joi seara, o rachetă lansată din Fâșia Gaza, prima din august, a fost interceptată deasupra teritoriului israelian, potrivit unui comunicat al armatei israeliene.

Violențele au loc în urma alegerilor legislative de marți din Israel, care i-au oferit victoria lui Benjamin Netanyahu datorită unei alianțe cu partidele religioase și de extremă dreapta.