Doi lucrători spanioli de la o fermă avicolă au fost depistați pozitiv la virusul gripei aviare, în ceea ce pare a fi primul caz uman cunoscut în Spania și al doilea în Europa din 2003 încoace, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Reuters.

PasariFoto: Denis Abramov / Sputnik / Profimedia

Focarul de la păsările de curte a fost confirmat de autorități la 20 septembrie și până în prezent nu au existat dovezi de transmitere de la om la om legate de acest eveniment, a precizat OMS.

Infecțiile cu virusul gripal A (H5N1) ale celor doi muncitori - bărbați în vârstă de 19 și 27 de ani - au fost depistate în septembrie și octombrie, declanșate probabil de expunerea la păsări de curte infectate sau la medii contaminate la ferma din Guadalajara, în centrul Spaniei.

Ambii bărbați nu au prezentat niciun simptom și au fost izolați până când au fost testați negativ. În urma focarului de la păsări de curte, au fost testați toți lucrătorii de la fermă și contactele apropiate ale acestora.

Infecțiile cu gripă aviară la om pot varia de la infecții asimptomatice sau infecții ușoare ale căilor respiratorii superioare până la o evoluție rapidă spre pneumonie severă și chiar deces.

Din 2003 și până la 21 octombrie 2022, au fost raportate la nivel mondial un total de 868 de cazuri la om, inclusiv cele două cazuri din Spania, și 456 de decese din 21 de țări, potrivit OMS.

Un total de trei cazuri umane de infecție, un caz din Marea Britanie în 2021 și cele două cazuri din Spania în 2022, au fost raportate până în prezent în Europa, a precizat aceasta.

Raportarea acestor două cazuri nu modifică recomandările actuale ale OMS privind măsurile de sănătate publică și supravegherea gripei, a precizat organizația.