Un nou submarin cu propulsie nucleară, care va intra în curând în serviciul marinei ruse, a lansat cu succes o rachetă balistică ca parte a testelor finale, a anunțat joi ministerul apărării, relatează Reuters.

submarinul Generalissimus Suvorov Foto: Sevmash Press Office / TASS / Profimedia

Ministerul a declarat că Generalissimus Suvorov a lansat o rachetă intercontinentală Bulava în nordul Mării Albe cu o sarcină utilă care a ajuns la un loc de testare din regiunea rusă Kamceatka, din Orientul Îndepărtat

Bulava este proiectată să transporte un focos nuclear.

Generalissimus Suvorov este al doilea submarin din clasa Borey-A construit. Moscova spune că este echipat cu sisteme de navigație de ultimă oră, inginerie radio, sonar și pot purta sisteme de rachete și torpile.

Președintele rus Vladimir Putin a ținut două discursuri în septembrie în care a indicat că, dacă va fi nevoie, va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia în războiul său din Ucraina, pe care forțele sale l-au invadat în urmă cu opt luni.

Submarinul Generalissimus Suvorov face parte din generația a patra de submarine cu propulsie nucleară

Submarinul nuclear Generalissimus Suvorov a fost construit la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk și a ieșit pentru prima dată pentru desfășurarea testelor de uzină de marș în Marea Albă în luna iulie.

Începerea construcției submarinului Generalissimus Suvorov a început pe 26 decembrie 2014 la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, parte a Corporației întrunite constructoare de nave (OSK). Acesta a fost lansat la apă pe 25 decembrie 2021. Este planificat ca noul submarin să întărească gruparea de submarine nucleare a Flotei din Oceanul Pacific, potrivit Defenseromania.ro, citând TASS.

Submarinul Generalissimus Suvorov face parte din generația a patra de submarine cu propulsie nucleară și aparține Proiectului îmbunătățit 955A, fiind proiectat de Biroul central de construcții de tehnică navală Rubin din Sankt Petersburg.

Primul submarin din cadrul Proiectului 955A, Prince Vladimir, a fost introdus în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse pe 12 iunie 2020. Ulterior, pe 21 decembrie 2021, a fost predat flotei primul submarin de acest tip din producția de serie, respectiv Prince Oleg.

Planurile curente ale Forțelor Navale ale Federației Ruse prevăd construirea și introducerea în dotarea Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific a 12 submarine nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN) din clasele Borey și Borey-A (câte șase pentru fiecare flotă).

Până în prezent, în dotarea celor două flote au fost introduse cinci submarine de acest tip, din care trei aparțin Flotei din Oceanul Pacific (K-550 Aleksandr Nevsky, K-551 Vladimir Monomakh și K-552 Prince Oleg) și două Flotei de Nord (K-535 Yuri Dolgoruki și K-549 Prince Vladimir).

Construcția ultimelor două submarine strategice Proiect 955A este planificată să înceapă în anul 2023.

Submarinele din clasele Borey și Borey-A pot primi la bord câte 16 rachete balistice intercontinentale de tip Bulava.