Londra a anunțat joi că va interzice navelor și furnizorilor de servicii britanici, inclusiv companiilor de asigurări, să contribuie la transportul maritim al petrolului rusesc vândut peste un plafon de preț stabilit de G7 și Australia, potrivit AFP.

Petrolier rusescFoto: ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Decizia vine în urma angajamentului miniștrilor de finanțe ai G7 din septembrie de a limita prețurile petrolului rusesc și aliniază Regatul Unit, principalul asigurător mondial pentru transportul maritim de petrol, la Uniunea Europeană (UE).

Măsura va intra în vigoare pe 5 decembrie, a precizat guvernul britanic într-un comunicat.

Plafonarea prețurilor este „o modalitate de a submina capacitatea (președintelui rus Vladimir) Putin de a-și finanța războiul din Ucraina (...), asigurând în același timp că țările terțe pot continua să obțină petrol la prețuri accesibile”, a precizat Trezoreria în comunicat.

Cu toate acestea, nici Marea Britanie, nici partenerii săi din G7 și nici Australia nu vor beneficia de această plafonare, a precizat Londra, deoarece acestea „au interzis oricum importul de petrol rusesc”.

Regatul Unit reprezintă 60% din piața asigurărilor P&I

Serviciile vizate de interdicție includ „asigurări, brokeraj și transport maritim”, iar nivelul plafonului va fi „stabilit de coaliție în timp util”, a adăugat guvernul britanic.

Navele comerciale trebuie să fie acoperite de diferite tipuri de asigurări: pentru daunele aduse navei, pentru încărcătură, dar și o acoperire nelimitată pentru daunele cauzate terților, asigurarea de protecție și despăgubire (P&I).

Acest tip special de asigurare maritimă, care acoperă riscuri care variază de la război la daune ecologice, este oferit în principal de asociații profesionale, cunoscute sub numele de „cluburi P&I”, care pun în comun riscurile, deoarece implică sume colosale.

Poziția Londrei cu privire la acest aspect a fost analizată cu atenție deosebită de către industrie, deoarece Regatul Unit reprezintă 60% din piața asigurărilor P&I.

De asemenea, Londra a indicat că alte restricții, de data aceasta privind vânzarea de produse petroliere rafinate rusești, vor intra în vigoare la 5 februarie „pentru a se alinia la calendarul UE pentru o măsură similară”.