Tensiunile continuau joi în Brazilia, unde preşedintele în exerciţiu Jair Bolsonaro le-a cerut cu o zi în urmă susţinătorilor săi să pună capăt ultimelor blocaje rutiere, cauţionând în acelaşi timp "manifestaţiile legitime" după înfrângerea sa la limită în faţa lui Luiz Inacio Lula da Silva la alegerile prezidenţiale, conform AFP.

proteste Brazilia. Sustinatorii lui Bolsonaro cer armatei sa intervina dupa victoria lui LulaFoto: Caio GUATELLI / AFP / Profimedia

"Vă lansez un apel: deblocaţi drumurile. Nu mi se pare că asta face parte din manifestaţii legitime", a spus miercuri liderul de extremă-dreapta, într-un videoclip difuzat pe reţelele de socializare, făcând referire la barajele menţinute în mai mult de jumătate din state, chiar dacă ele erau mult mai puţine decât marţi.

"Celelalte manifestaţii care au loc în toată Brazilia, în alte locuri, fac parte din jocul democratic, sunt binevenite", a susținut el.

Ziua de mobilizare de miercuri a fost marcată de un episod violent: la un baraj rutier în apropiere de Mirassol, în statul Sao Paulo (sud-est), un şofer a intrat în manifestanţi, rănind cel puţin şapte persoane, conform CNN.

Unii susţinători ai lui Bolsonaro au ameninţat jurnalişti, între care şi o echipă a AFP, în special în Sao Paulo.

Conform site-ului de ştiri UOL, manifestaţii în favoarea unei intervenţii a armatei au avut loc miercuri în faţa unor clădiri militare din 11 state, dintr-un total de 27 de state.

Aceste proteste au avut loc la o zi după un discurs al lui Jair Bolsonaro, fost căpitan militar nostalgic după dictatura militară (1964-1985), învins la limită la alegerile prezidenţiale de duminică de fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010).

El a rupt marţi tăcerea de două zile, spunând că "va respecta" Constituţia şi a dat undă verde tranziţiei spre succesorul său de stânga. Dar a transmis şi un mesaj perceput ca o încurajare de către susţinătorii săi: "Manifestaţiile paşnice vor fi mereu binevenite".

Potrivit lui Bolsonaro, manifestaţiile sunt "rezultatul indignării şi al unui sentiment de nedreptate privind modul în care s-a derulat procesul electoral".

Barajele au dus la dificultăţi de aprovizionare în Brazilia, care se bazează aproape exclusiv pe reţeaua rutieră pentru a livra bunuri şi produse alimentare. Confederaţia naţională a industriilor a avertizat marţi asupra "riscului unei penurii şi a unei lipse de combustibil" dacă barajele rutiere nu sunt ridicate rapid.

Site-ul de ştiri G1 estima că 70% dintre supermarketuri se confruntă cu probleme de aprovizionare la unele produse. (Surse AFP/Agerpres)