Susținătorii președintelui brazilian Jair Bolsonaro au organizat miercuri proteste pentru a cere o intervenție a forțelor armate după ce autoritatea electorală a țării l-a declarat duminică pe Lula câștigător al alegerilor prezidențiale, cu aproape 51% din voturi, relatează Reuters.

proteste Brazilia. Sustinatorii lui Bolsonaro cer armatei sa intervina dupa victoria lui LulaFoto: Caio GUATELLI / AFP / Profimedia

Bolsonaro nu a recunoscut oficial rezultatul, dar l-a autorizat pe șeful său de cabinet, Ciro Nogueira, să înceapă procesul de tranziție a președinției, Lula urmând să preia președinția la 1 ianuarie.

Susținătorii lui Bolsonaro din Sao Paulo și Rio de Janeiro au organizat miercuri mitinguri festive, purtând pe umeri drapelul galben și verde al Braziliei, scandând sloganuri anti-Lula.

„Sperăm că armata va interveni în această situație, știm că acele alegeri au fost frauduloase”, a declarat Reinaldo da Silva, în vârstă de 65 de ani, un lucrător guvernamental pensionat, la intrarea într-o cazarmă militară.

„Am venit astăzi pentru că vreau ca Brazilia să fie liberă, socialismul nu funcționează în națiunea braziliană”.

Mitinguri similare au avut loc la cazarmele militare din nouă state și capitala Brasilia, potrivit portalului brazilian de media online UOL.

Ministerul Apărării din Brazilia nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Bolsonaro, un fost căpitan al armatei, a cultivat legături strânse cu armata de la alegerile sale din 2018, câștigând simpatiile politice ale unora dintre liderii militari.

La fel ca mulți brazilieni conservatori din punct de vedere politic, el a devenit adesea nostalgic după dictatura militară din 1964-1985. Lula, în schimb, a fost închis în anii 1970 pentru că a protestat împotriva guvernului militar.

Dar forțele armate s-au ferit de o implicare directă în politică de la dictatură, care a lăsat țara în haos economic.

Paulo Chagas, un general în retragere, care a militat pentru Bolsonaro în 2018, a declarat într-un mesaj pentru Reuters: „Armata știe foarte bine care este datoria lor: constituția nu le permite să intervină în politică”.

Generalul Otavio Rego Barros, fost purtător de cuvânt al lui Bolsonaro, a declarat miercuri că este timpul ca perdanții alegerilor să cedeze și să se gândească la viitorul Braziliei. El a criticat „grupurile fără simțul răspunderii care încă încearcă să destabilizaze o țesătură socială slăbită cu provocări și dezinformare”.