Cancelarul Olaf Scholz efectuează vineri o vizită inaugurală în China, care va fi urmărită îndeaproape pentru a afla cât de serioasă este Germania în ceea ce privește reducerea dependenței sale economice de superputerea în ascensiune a Asiei și confruntarea cu conducerea comunistă a acesteia, potrivit Reuters.

Olaf ScholzFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Vizita sa de o zi, pe 4 noiembrie, îl va face pe Scholz primul lider G7 care vizitează China de la începutul pandemiei COVID-19 și primul care se întâlnește cu președintele chinez Xi Jinping de când acesta și-a consolidat controlul asupra puterii în cadrul Congresului Partidului Comunist.

Legăturile comerciale profunde leagă cele mai mari economii din Asia și Europa, expansiunea rapidă a Chinei și cererea de mașini și utilaje din Germania alimentând propria creștere economică din ultimele două decenii. În 2016, China a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei.

Un sondaj recent realizat de think-tank-ul Ifo a arătat că aproape jumătate dintre firmele industriale germane se bazează în prezent pe intrări semnificative din China.

Însă călătoria lui Scholz are loc într-un moment de îngrijorare tot mai mare în Occident - în special în Statele Unite, principalul aliat al Germaniei în materie de securitate - cu privire la practicile comerciale, la situația drepturilor omului și la ambițiile teritoriale ale Chinei.

De asemenea, aceasta are loc pe fondul îngrijorării la nivel național cu privire la dependența Germaniei de un alt stat din ce în ce mai autoritar, având în vedere consecințele actuale ale dependenței sale excesive de energia rusă.

"Este extrem de important să nu ne mai facem niciodată atât de dependenți de o țară care nu ne împărtășește valorile", a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock la postul de televiziune ARD, întrebată despre China.

Scholz, care se va întâlni atât cu premierul chinez Li Keqiang, cât și cu Xi, va face presiuni asupra Chinei să își deschidă piețele, va ridica probleme legate de drepturile omului și va discuta despre tendințele "autocratice", a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al guvernului german.

De asemenea, el speră că China poate ajuta la convingerea Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina, a declarat miercuri un oficial guvernamental.

"Această călătorie este o călătorie de explorare pentru a afla, în cadrul unui schimb personal, care este poziția Chinei, încotro se îndreaptă China și ce forme de cooperare sunt posibile", a declarat oficialul.

Germania începuse deja să adopte o poziție ușor mai dură față de China sub conducerea fostului cancelar Angela Merkel, de exemplu prin trimiterea anul trecut, pentru prima dată în ultimele două decenii, a unei nave de război în disputata Mare a Chinei de Sud.

Acum, guvernul lui Scholz elaborează prima sa strategie privind China, pe baza unui acord de coaliție care a adoptat o poziție mai dură față de Beijing, menționând chestiuni sensibile precum Taiwan și Hong Kong și încălcările drepturilor omului în Xianjiang.

Pe același subiect: