​Supermarketurile din Grecia sunt obligate începând de miercuri să alcătuiască „coşul de uz casnic”, o listă cu cel puţin 51 de categorii de produse de uz curent la preţurile cele mai mici, definite de guvern împotriva inflaţiei, relatează AFP și Agerpres.

Supermarket in GreciaFoto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia

Pe lângă produsele alimentare de bază, de la pâine şi lapte la zahăr, cafea şi alimente pentru copii, această listă include de asemenea produse de igienă şi curăţare, potrivit Ministerului Dezvoltării şi Investiţiilor.

„Undă verde pentru coşul de uz casnic, ce cuprinde 51 de produse la preţurile cele mai mici pentru a face faţă presiunilor inflaţioniste”, a salutat ministrul Adonis Gheorghiadis pe contul său de Twitter.

„Scopul nostru este să protejăm consumatorul în faţa crizei inflaţioniste mondiale”, a scris ministrul pe Twitter, care a vizitat lanţuri de distribuţie miercuri dimineaţă pentru a evalua aplicarea măsurii.

Măsuri anti-inflație în Grecia

Produsele din „coşul de uz casnic” vor purta „etichetare specială”, în timp ce consumatorii au posibilitatea de a evalua preţurile pe un site creat de minister.

Obiectivul acestei măsuri este de a lupta împotriva „fenomenelor de speculă” pe fondul exploziei inflaţiei din ultimele şase luni în Grecia. Rata ei a depăşit pragul de 10% în ţară.

În septembrie, inflaţia a înregistrat o creştere de 12% pe parcursul unui an, preţul gazelor a crescut mai mult de patru ori (+332%).

„Coşul gospodăriei” face parte dintr-o serie de măsuri de ajutor anunţate recent de guvernul conservator pentru a sprijini mai ales veniturile mici, în timp ce facturile la electricitate şi combustibil cresc, ca peste tot în Europa, din cauza conflictului din Ucraina, notează AFP.