Președintele rus Vladimir Putin nu a decis încă dacă va candida la alegerile prezidențiale din 2024, transmite agenția rusă de stat TASS.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

"Nu", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, întrebat dacă Putin a luat o decizie.

Publicaţia independentă Meduza relata la sfârşitul lunii octombrie că Kremlinul a început deja pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din 2024, la care -aşa cum era de aşteptat - Putin îşi va adjudeca un nou mandat, notează Agerpres.

Blocul care se ocupă de politica internă de la Kremlin a început deja să aibă reuniuni cu experţi pe tema campaniei electorale din 2024, au declarat pentru Meduza două surse apropiate administraţiei prezidenţiale ruse, pe fondul campaniei militare a Rusiei în Ucraina.

Putin poate fi președinte până în 2036

În 2020, ruşii au validat în proporţie de 77,92% revizuirea Constituţiei, ceea ce îi permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, potrivit AFP și Agerpres.

Unul dintre amendamentele cele mai controversate îi conferă lui Vladimir Putin opţiunea a două mandate suplimentare la terminarea celui actual în 2024. El va avea astfel posibilitatea de a rămâne la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani.

Vladimir Putin a venit la putere pe 9 august 1999, când a preluat primul său mandat de premier al Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a fost reales cu un scor zdrobitor la alegerile din 2018, el având un mandat de șase ani la cârma celei mai întinse țări într-o epocă în care relațiile Moscovei cu Occidentul sunt marcate de o ostilitate tot mai mare.

Astfel, dominația sa politica asupra Rusiei se întinde pe aproape un sfert de secol, doar dictatorul Josef Stalin a condus țara mai mult.

Urmărește ultimele evoluții din a 252-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.