Exporturile Germaniei au scăzut neaşteptat în septembrie, cu 0,5% comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis), în timp ce declinul importurilor, de 2,3%, a fost peste aşteptări, transmit Reuters și Agerpres.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans al exporturilor de 0,1% în septembrie şi la o scădere a importurilor de 0,4%. În august, exporturile înregistraseră un avans de 2,9% iar importurile de 4,9%. Este primul declin al importurilor din ianuarie până în prezent.
În septembrie, excedentul comercial al Germaniei, conform datelor ajustate sezonier, a urcat la 3,7 miliarde de euro, de la 1,2 miliarde de euro în august, analiştii estimând un excedent de 700 milioane de euro.
Exporturile către statele membre UE au scăzut cu 1,7% iar importurile au înregistrat un declin de 1,2%, în timp ce exporturile spre Rusia au scăzut cu 5,4% iar importurile au înregistrat un declin de 33,1%.
În schimb, exporturile către Statele Unite au urcat cu 5,6% iar importurile au scăzut cu 1,3%. Majoritatea importurilor au venit din China, cel mai mare partener comercial al Germaniei.
În septembrie, importurile din statul asiatic au crescut cu 5,4%, în timp ce exporturile au scăzut cu 2%. Cancelarul german Olaf Scholz efectuează săptămâna aceasta o vizită în China, analiştii urmărind să vadă cât de serioasă este Germania în reducerea dependenţei economice de statul asiatic.
Spectrul unei recesiuni plutește deasupra economiei germane
Datele publicate de Destatis vin în contextul în care se confruntă cu cel mai mare nivel al inflației de după 1951, creșterea prețurilor exacerbată de sistarea completă a livrărilor de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1 la începutul lunii septembrie.
La acestea se adaugă îngrijorările tot mai puternice că economia germană, cea mai mare din Europa, va intra din nou în recesiune din cauza problemelor cu importurile de gaze naturale.
Cu o economie dependentă puternic de gazele ruseşti, Germania este printre cele mai vulnerabile ţări la tăierea livrărilor de energie, iar creşterea costurilor afectează deja producţia, efectele urmând să fie şi mai dureroase în următoarele luni.
„Scăderea activităţii economice în lunile de iarnă devine din ce în ce mai probabilă. Gradul ridicat de incertitudine privind livrările de gaze în această iarnă şi creşterile semnificative de preţuri vor afecta probabil semnificativ gospodăriile şi companiile", avertiza Banca Centrală de la Berlin în luna august.
- Pe același subiect: În ciuda Taiwanului, Ucrainei și uigurilor, Olaf Scholz merge la Beijing