Galeazzo Bignami, un avocat de 47 de ani, a fost fotografiat la o petrecere în 2005 îmbrăcat în negru, cu o banderolă cu zvastica nazistă. El a fost numit luni ministru delegat la Infrastructură, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Giorgia Meloni, alături de Silvio Berlusconi și Matteo SalviniFoto: Carofei/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Numirea în guvernul italian a unui deputat de extrema dreaptă fotografiat în 2005 cu o banderolă nazistă a provocat controverse marţi şi condamnarea din partea opoziţiei.

Galeazzo Bignami, ales în cameră pe lista Fratelli d'Italia, partidul prim-ministrei Giorgia Meloni, a fost numit luni ministru delegat la Infrastructură. Acest avocat de 47 de ani fusese fotografiat la o petrecere în 2005 îmbrăcat în negru, cu o banderolă cu o zvastică nazistă.

Numirea sa este "o ofensă, o indecenţă faţă de Constituţie, faţă de amintirea, istoria şi victimele zvasticii", emblemă a naziştilor, a reacţionat pe Twitter deputatul Partidului Democrat Marco Furfaro. "Ruşine ţie, Giorgia Meloni", a adăugat el.

Respectivul a condamnat într-un comunicat "orice formă de totalitarism, de exprimare liberticidă şi antidemocratică", calificând nazismul drept "rău absolut". Fotografia din 2005 a fost făcută "într-un context privat" şi "m-am scuzat pentru asta de mai multe ori", a subliniat el.

Mai multe numiri contestate

Alte numiri de miniştri delegaţi anunţate luni au fost criticate de opoziţia de stânga.

Claudio Durigon, la ministerul Muncii, propusese în 2021 să se redenumească un parc din Latina, în sudul Romei, care poartă numele unor judecători anti-mafia asasinaţi, Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, pentru a-i da numele de Arnaldo Mussolini, fratele dictatorului.

Polemica l-a făut să demisioneze. "Când trecutul nu merge. Umbre negre în alegerea miniştrilor delegaţi", titra marţi cotidianul de centru-stânga "La Repubblica".