Poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a evacua o parte din blocajele rutiere care au apărut marți în Brazilia, în timp ce mii de camionagii și protestatari pro-Bolsonaro refuzau să accepte înfrângerea președintelui de extremă dreapta, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Jair Bolsonaro a păstrat tăcerea de la anunțarea, duminică seara, a victoriei liderului stângii Lula (50,9% față de 49,1%). Dar presa braziliană a fost plină de informații neconfirmate despre o declarație înainte de sfârșitul zilei.

Mișcarea de protest pe autostrăzi, care a început cu o zi înainte, s-a extins, apelurile de susținere a acestora înmulțindu-se pe conturile pro-Bolsonaro de pe Twitter și Telegram.

Poliția rutieră federală (PRF) a raportat la prânz aproximativ 267 de blocaje rutiere totale sau parțiale în cel puțin 22 din cele 27 de state ale Braziliei. Începând de luni seara, doar o duzină de state erau afectate.

Dar, potrivit directorului general Anderson Torres, „aproximativ 200 de blocaje au fost deja ridicate”.

„Este o operațiune complexă”, cu „peste 75.000 de kilometri de drumuri care necesită un număr mare de personal și logistică”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

„Am cerut sprijinul poliției federale, al poliției naționale și al poliției militare (...) pentru a restabili ordinea cât mai repede posibil pentru a asigura dreptul cetățenilor de a veni și de a pleca și circulația bunurilor și a persoanelor”, a adăugat el.

„Deblocarea imediată a șoșelelor”

La Novo Hamburgo, în apropiere de Porto Alegre (sud), poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții, a constatat un fotograf al AFP.

Autostrada care duce spre Aeroportul Internațional Guarulhos din Sao Paulo a fost deschisă circulației după intervenția poliției. Blocajul de la primele ore ale dimineții a provocat întârzierea sau anularea unor zboruri.

Un convoi de camioane care transporta echipamente pentru echipa Ferrari F1 a fost blocat temporar la ieșirea de pe aeroportul din Viracopos, la două ore de Sao Paulo, dar a ajuns „conform planului” la Interlagos, unde vineri încep testele pentru GP-ul Braziliei.

Luni seara, un judecător al Curții Supreme a ordonat „deblocarea imediată a drumurilor și a căilor publice” și a cerut Poliției rutiere federale (PRF) să ia „toate măsurile necesare”.

În Sao Paulo, Jeremias Costa a declarat că a manifestat „în legătură cu alegerile, în legătură cu viitorul Braziliei, cu viitorul copiilor noștri”. El a spus că așteaptă „cu nerăbdare o reacție din partea lui (Jair Bolsonaro), dar nu este pentru Bolsonaro, ci pentru Brazilia, pentru democrație”.

„Să deblocheze drumurile! (...) este de neconceput”, a replicat Rosangela Senna, o locuitoare din Rio, în vârstă de 62 de ani.

Santa Catarina (sud), unde Jair Bolsonaro a obținut aproape 70% din voturi, a fost statul cu cele mai multe drumuri blocate.

Capitala Brasilia a fost liniștită după restricțiile „preventive” privind accesul în Piața celor Trei Puteri, unde se află palatul prezidențial, parlamentul și Curtea Supremă. Un apel la manifestație intitulat „Brazilia nu va fi o Venezuela” a fost lansat pentru ora 15:00 (18:00 GMT).

La Sao Paulo, a fost un apel la „cea mai mare mobilizare din istorie” miercuri pe bulevardul Paulista, inundat duminică seara de sute de mii de susținători bucuroși ai lui Lula.

„Capitoliul camionagiilor”

Într-un editorial de marți, cotidianul O Globo a numit mișcarea „Capitoliul camionagiilor”, o aluzie la incidentele de la Washington din ianuarie 2021.

Transportul rutier este esențial în Brazilia, o țară de dimensiuni continentale cu puține căi ferate. În 2018, o grevă de zece zile a camionagiilor a cauzat probleme de aprovizionare.

Mai mulți lideri ai acestei mișcări s-au disociat de camionagiii bolsonaristi.

„Nu este momentul să blocăm țara. Trebuie să fim uniți pentru a ne apăra comerțul și să acceptăm rezultatul (alegerilor). Aceasta este democrația”, a declarat luni Wallace Landim, președintele asociației de camionagii ABRAVA.

Numeroși șefi de stat străini l-au felicitat încă de duminică seara pe Luiz Inacio Lula da Silva pentru cel de-al treilea mandat în fruntea țării, după cele din 2003 până în 2010.

Lula urmează să preia oficial mandatul la 1 ianuarie, dar tranziția puterii ar trebui să înceapă acum, dacă guvernul demisionar este de acord să coopereze.

Lula a fost invitat marți de Egipt să participe la COP27 la Sharm el-Sheikh. Unul dintre purtătorii săi de cuvânt a declarat că acesta „se gândește”, dar „nu s-a hotărât încă”.