​Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a anunţat marţi că preşedintele Aleksandar Vucic, în calitate de comandant-şef, a ordonat ridicarea gradului de alertă al forţelor armate ale ţării pentru ca acestea să poată îndeplini orice sarcină, relatează agenţia sârbă de presă Tanjug, citată de Agerpres.

Soldati sarbiFoto: Irfan Licina / AFP / Profimedia Images

„Bineînţeles, nimeni nu vrea niciun fel de conflicte sau războaie şi nimeni nu intenţionează să joace astfel de jocuri. Serbia este o ţară serioasă şi ia toate măsurile pentru a putea răspunde oricărei situaţii provocatoare şi oricărei potenţiale probleme”, a declarat Vucevic într-o emisiune de televiziune.

El a făcut această declaraţie ca un comentariu la decizia recentă a premierului kosovar Albin Kurti de a nu da curs apelurilor din partea statelor occidentale privind o amânare cu zece luni a implementării unei reguli conform căreia etnicii sârbi din Kosovo sunt obligaţi să îşi schimbe plăcuţele de înmatriculare cu unele locale, o decizie care ar putea agrava tensiunile etnice.

Guvernul kosovar a amânat însă cu 10 luni măsura confiscării autoturismelor șoferilor care nu se conformează regulii.

Vucevic a mai declarat că nu crede că premierul kosovar şi Pristina pot fi influenţaţi de comunitatea internaţională. El a precizat de asemenea că a participat la o întâlnire a lui Vucic cu o delegaţie a NATO şi a părut că nici Alianţa Nord-Atlantică nu îşi doreşte o escaladare, ci o soluţie obţinută prin dialog.

Vucevic a spus că forţele armate sârbe sunt pregătite să execute orice ordin al lui Vucic în calitate de comandant-şef pentru a proteja Serbia şi toţi cetăţenii săi şi pentru a avea grijă de securitatea sârbilor din Kosovo.

Guvernul sârb insistă că este de partea „păcii” și a „stabilității”

„Când Serbia vorbeşte despre pace şi stabilitate, acest lucru nu înseamnă că suntem slabi sau laşi şi că putem fi umiliţi", a declarat ministrul sârb al apărării.

Încercarea guvernului kosovar de a obliga minoritatea sârbă să-şi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare a fost întâmpinată cu o rezistenţă puternică şi uneori violentă anul acesta de către sârbii care trăiesc în nordul Kosovo.

Principalii susţinători ai Kosovo, Statele Unite şi Uniunea Europeană, i-au cerut public premierului Albin Kurti să amâne implementarea acestei reguli timp de zece luni şi să evite tensiunile etnice.

Guvernul kosovar le-a dat etnicilor sârbi termen de 60 de zile, începând cu 1 septembrie, pentru a-şi monta noile plăcuţe de înmatriculare. Kurti a declarat că există aproximativ 10.000 de şoferi care trebuie să-şi schimbe vechile înmatriculări de autoturisme care datează dinainte de 1999, când Kosovo era încă o provincie a Serbiei.

Se estimează că peste 13.000 de persoane au murit în timpul războiului din Kosovo (1998-1999), când teritoriul făcea încă parte din Serbia aflată sub conducerea lui Milosevic. Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa în 2008, însă în jur de 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo refuză să recunoască autoritatea Pristinei.