Premierul ceh, Petr Fiala, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia semestrială a UE, a declarat marţi la revenirea sa de la Kiev că Uniunea Europeană ar putea de acum sancţiona Belarus, aliatul Rusiei, pentru rolul său în conflictul din Ucraina, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Vladimir Putin și Aleksandr LukaşenkoFoto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Belarus asigură că nu doreşte să se implice direct în război, dar a permis staţionarea soldaţilor ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

'Analizăm în prezent rolul Belarus şi necesitatea potenţială de a viza' această ţară, a declarat Petr Fiala jurnaliştilor la revenirea sa de la Kiev, unde a efectuat o vizită luni împreună cu miniştrii săi pentru discuţii cu omologii ucraineni.

Guvernul ceh anunţase încă din 7 octombrie că o reuniune comună cu executivul ucrainean va avea loc în 31 octombrie la Kiev.

'Unele sancţiuni împotriva Belarus au fost instituite deja, dar nu putem accepta că Belarus susţine politica Rusiei sau că Rusia eludează impactul sancţiunilor prin intermediul unor ţări precum Belarus', a adăugat Fiala.

UE a impus opt pachete de sancţiuni vizând în principal industria rusă şi persoane fizice de la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.

Rusia trebuie să fie 'din ce în ce mai izolată', consideră Fiala. 'Ştim că sancţiunile funcţionează, putem vedea asta din multe date şi trebuie să continuăm fără îndoială', a mai spus el.

'Trebuie să conştientizăm că atacurile împotriva Ucrainei sunt efectuate din spaţiul aerian al Belarus şi că Belarus furnizează arme Rusiei', a insistat la rândul său ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky.

Minskul şi Moscova au anunţat în octombrie o forţă militară comună, iar armata ucraineană exprimă temeri în legătură cu 'ameninţarea crescândă' a unei noi ofensive ruseşti dinspre Belarus, vecinul său din nord. Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, 'până la 9.000 de soldaţi ruşi' şi circa 170 de tancuri staţionează în Belarus.

--------------

  • Cele mai noi informații de marți privind războiul LIVE aici pe HotNews.ro