Luiz Inacio Lula da Silva a declarat duminică seara, după alegerea sa ca preşedinte, că Brazilia are nevoie de pace şi unitate, adăugând că ţara sa s-a întors pe scena internaţională şi nu mai vrea să fie un paria, informează luni AFP.

Luiz Inacio Lula da SilvaFoto: Lionel BONAVENTURE / AFP / Profimedia

"Brazilia este pregătită să îşi reia rolul de conducere în lupta împotriva crizei climatice (...) Brazilia şi planeta au nevoie de un Amazon viu", a mai declarat liderul de stânga în discursul ţinut după victoria obţinută în alegeri.

Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, pe care Lula l-a învins duminică cu un scor foarte strâns în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a atras numeroase critici internaţionale pentru defrişările record a celei mai mari păduri tropicale de pe planetă care au avut loc în timpul mandatului său.

"Astăzi spunem lumii că Brazilia a revenit, este prea mare pentru a fi marginalizată în acest rol trist de paria în lume", a adăugat Lula, făcând referire la faptul că cea mai mare ţară din America Latină s-a izolat diplomatic în timpul mandatului exercitat de Bolsonaro.

Lula a pledat, de asemenea, pentru "o Brazilie egalitară, o Brazilie pentru toţi, a cărei prioritate este acordată celor care au cea mai mare nevoie". "Angajamentul nostru cel mai urgent este de a eradica din nou foametea", a subliniat el, în contextul în care 33 de milioane de brazilieni suferă de nesiguranţă alimentară.

"Voi guverna 215 milioane de brazilieni, nu doar pe cei care m-au votat. Nu există două Brazilii, suntem un singur popor, o singură naţiune", a spus el după o campanie electorală dură, care a divizat ţara.

"Această ţară are nevoie de pace şi unitate", a mai afirmat preşedintele ales, deoarece "nimeni nu vrea să trăiască într-o familie în care există discordie. Nimeni nu este interesat să trăiască într-o ţară divizată".

Sursa: Agerpres