Un membru al Partidului Șor, Valeri Klimenko, care este și consilier municipal, a fost reținut de poliție în timpul unei manifestații antiguvernamentale, organizată de formațiunea sa, pentru instigare la ură. Ulterior, partidul său a anunțat că acesta ar fi făcut atac de cord.

Membrul partidului Sor, Valeri Klimenco, a fost retinut la un protest antiguvernamentalFoto: Captura video

Simpatizanți și membri ai Partidului Șor s-au adunat astăzi în fața Academiei de Științe din Chișinău de unde au pornit într-un marș de protest pe bulevardul Ștefan cel Mare în direcția Pieței Marii Adunări Naționale.

Protestatarii au scandat „Jos Maia Sandu!”, „ Jos dictatura!” și „Demisia!”.

Valeri Klimenko, reținut pentru instigare la ură și destabilizarea situației

Printre participanții la protest ar fi figurat și foști angajați ai poliției care ar fi dat indicații participanților la protest să destabilizeze situația, potrivit poliței, scrie Radio Chișinău.

În timpul protestului au avut loc altercații între protestatari și forțele de ordine, fără a fi înregistrate victime.

Câteva zeci de tineri au fost reținuți, dar și consilierul local Valeri Klimenko, pentru instigare la ură.

„Persoanele prezente la acțiunea de protest încearcă să destabilizeze situația și să instige la ură participanții. Acestea încearcă să rupă cordonul format din polițiști și nu se subordonează. S-a aruncat cu ouă, prezervative și alte obiecte în forțele de ordine”, arată un comunicat al Poliției, citat de replicamedia.md.

Consilierul ar fi suferit un atac de cord

Biroul de presă al partidului Șor a spus că Valerii Klimenko ar fi suferit un atac de cord după ce a fost reținut de poliție.

„El a fost agresat de forțele de ordine și transportat la Inspectoratul de Poliție. Pentru a-i acorda primul ajutor, la Inspectoratul de Poliție a fost chemată o ambulanță. Deocamdată, nu se cunoaște în ce stare este alesul local”, se arată în comunicatul partidului ȘOR.

Bani de la FSB pentru a da jos guvernul pro-occidental

Procuratura anticorupție din R. Moldova a anunțat recent că a reținut 24 de persoane în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Șor și că a ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei moldovenești, bani pe care i-ar cheltui săptămânal formațiunea, mai ales pentru organizarea protestelor din centrul Chișinăului și care ar fi fost transmiși de către „un grup criminal organizat”.

Banii erau puși în sacoșe negre cu emblema Hugo Hoss.

Partidul lui Ilan Șor, fugit din Republica Moldova în Israel, a organizat mai multe proteste contra guvernării proeuropene de la Chișinău.

Documente consultate de The Washington Post arată că FSB a direcționat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova.

Citește și:

Serviciul de securitate al Rusiei a pompat milioane de dolari pentru a da jos guvernul pro-occidental al Republicii Moldova