Cel puțin 140 de persoane au murit și în jur de 150 au fost rănite, sâmbătă spre duminică, într-o busculadă în Seul, unde mii de oameni se înghesuiseră pe străzile înguste ale unui cartier din capitala de sud-est coreeană în timpul festivităților de Halloween, relatează AFP.

O victima a busculadei din Seul care a ucis peste 140 de persoaneFoto: Anthony Wallace / AFP / Profimedia Images

22:47 Potrivit unui nou bilanț oferit de șeful pompierilor din Seul, la ora 4.00, ora locală, (19.00 GMT), 146 de persoane au fost ucise și 150 au fost rănite.

21:47 „La ora 2:30 a.m. (sâmbătă, 17:30 GMT), 120 de persoane au fost ucise și alte 100 au fost rănite”, a declarat Choi Seong-beom, șeful pompierilor din capitala sud-coreeană.

„Numărul mare de victime se datorează faptului că multe persoane au fost călcate în picioare în timpul petrecerii de Halloween”, a adăugat el, subliniind că bilanțul ar putea în să crească în continuare.

Un bilanț anterior raporta 59 de morți și 150 de răniți.

"Stop cardiac"

Pompierii din capitala sud-coreeană au anunțat prima dată că zeci de persoane au suferit un stop cardiac în districtul Itaewon din centrul Seulului.

În Coreea de Sud, oficialii vorbesc despre stop cardiac până când un medic a declarat oficial decesul unei persoane.

Un purtător de cuvânt al pompierilor a declarat că 140 de ambulanțe au fost trimise la fața locului pentru a ajuta victimele.

Victimele par să fi fost surprinse în mișcări de mulțime în acest cartier în care sărbătorile de Halloween reunesc un număr mare de oameni în capitala sud-coreeană.

-----

Choi Cheon-sik, un oficial de la Agenția Națională de Pompieri, a declarat că aproximativ 100 de persoane au fost rănite în timpul aglomerației de sâmbătă seara din districtul de agrement Itaewon și că aproximativ 50 de oameni au făcut stop cardiac

El a spus că peste 400 de lucrători din cadrul departamentelor de urgență, practic tot personalul disponibil din Seul, au fost trimiși în stradă pentru a-i trata pe răniți. Oficialii nu au făcut public numărul de morți.

Unele articole din presa locală au scris că incidentul a pornit de la un zvon potrivit căruia la un bar din zonă s-ar afla o celebritate locală iar lumea a dat buluc s-o vadă.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a făcut un apel în care le cere oficialilor să asigure un tratament rapid pentru cei răniți și a cerut de asemenea, Ministerului Sănătății să trimită rapid echipe de asistență medicală în caz de dezastru și să asigure paturi în spitalul din apropiere pentru a trata răniții.