Un magnat thailandez și activist transgender a achiziționat Organizația Miss Univers cu 31 de milioane de dolari, potrivit anunâului făcut de compania pe care o deține, scrie presa internațională, citând AP și Reuters. Chakrapong „Anne” Chakrajutathib controlează JKN Global Group Public Co. Ltd și este o celebritate din Thailanda care a jucat în reality show-uri.

Chakrapong ChakrajutathibFoto: Sakchai Lalit / AP / Profimedia

JKN a declarat că a achiziționat drepturile asupra concursului Miss Univers de la IMG Worldwide LLC, o companie de marketing care deține Organizația Miss Univers din 2015. Fostul președinte al SUA Donald Trump a fost și el co-proprietarl al drepturilor de concurs din 1996 până la achiziția de către IMG.

Într-o declarație făcută după achiziție, doamna Chakrajutathib a descris preluarea drept „o completare strategică a portofoliului nostru”. JKN, care este implicată în distribuția de băuturi, suplimente alimentare, produse de înfrumusețare etc, a declarat că numele Miss Univers va fi folosit pentru a-și promova produsele.

Doamna Chakrajutathib a mai spus că dorește să folosească concursul de frumusețe pentru a inspira femei ca ea. „Este o platformă universală… Poate deveni aspirația pentru atât de mulți oameni, în special pentru femei, LGBTQ”, a spus ea.

Doamna Chakrajutathib a vorbit deschis despre experiența ei ca femeie transgender și, de asemenea, a înființat Fundația Life Inspired For Thailand pentru a susține drepturile la demnitate pentru persoanele transgender.

„Am învățat să trec peste durere și să transform durerea în putere”, a spus ea.

Un profil al doamnei Chakrapong din ziarul Bangkok Post la începutul acestui an spunea că, în tinerețe, ea a studiat la o școală exclusiv masculină, unde a fost hărțuită pentru că s-a identificat ca femeie.

După ce a obținut succesul financiar, ea a cheltuit 40 de milioane de baht (1,6 milioane de dolari) pentru operații de schimbare a sexului și alte proceduri, relata ziarul citat.

Thailanda se bucură de o bună reputație internațională când vine vorba de drepturile și stilul de viață al comunităților LGBTQ.