Furtuna a lovit insula principală a arhipelagului, Luzon, cu vânturi care atingeau aproape 100 de kilometri pe oră, iar sâmbătă dimineață se îndrepta spre insula Catanduanes. Ploile abundente au început joi în sudul Filipinelor, inundand în mare parte zonele rurale de pe insula Mindanao. Au urmat alunecări de teren și inundații, cu ape încărcate de moloz, care au măturat familii întregi în unele zone și au distrus aproape 500 de case.

Furtuna din FilipineFoto: Handout / AFP / Profimedia

Până sâmbătă dimineața, numărul morților a crescut la 72, a declarat directorul Apărării Civile, Rafaelito Alejandro. Cel puțin 14 persoane sunt date dispărute și 33 au fost rănite, a adăugat el, potrivit presei locale.

Salvatorii se concentrează asupra satului Kusiong, unde zeci de cadavre au fost recuperate în urma inundațiilor.

Serviciul meteorologic de stat a avertizat că furtuna ar putea lovi capitala Manila, o metropolă cu peste 13 milioane de locuitori, aducând „ploi intense, uneori torenţiale”.

„Sunt așteptate inundații și alunecări de teren”, a adăugat Rafaelito Alejandro, adăugând că 5.000 de echipe de salvare sunt în așteptare. El i-a îndemnat pe locuitori să stea în case.

Peste 7.000 de persoane au fost evacuate înainte de declanșarea furtunii, a declarat biroul de apărare civilă. Paza de coastă a suspendat serviciile de feriboturi din cauza apelor agitate, iar Biroul de aviație civilă a suspendat până acum peste 100 de zboruri.

Furtuna a lovit la începutul unui weekend lung în Filipine, când milioane de oameni se întorc în orașele lor natale pentru a vizita mormintele rudelor.

Filipine este lovită în medie de 20 de furtuni majore în fiecare an, care ucid sute de oameni și mențin regiuni vaste în sărăcie perpetuă.

Oamenii de știință au avertizat că astfel de furtuni, care ucid și animalele și distrug infrastructura cheie, devin din ce în ce mai puternice din cauza schimbărilor climatice.