Polonia a ales grupul american Westinghouse pentru a construi prima sa centrală nucleară, în fața unor oferte concurente din partea EDF din Franța și KHNP din Coreea de Sud, a anunțat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de AFP.

Mateusz MorawieckiFoto: Agerpres/EPA

„Confirmăm că proiectul nostru de energie nucleară va folosi tehnologia fiabilă și sigură a @WECNuclear”, a scris el pe Twitter.

Morawiecki a declarat că decizia va fi aprobată în mod oficial în cadrul unui consiliu de miniștri care va avea loc miercuri la Varșovia.

„Acesta este un pas uriaș în consolidarea relației noastre cu Polonia pentru generațiile viitoare”, a declarat secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm.

Ea a subliniat că Polonia a ales Westinghouse „pentru prima parte a proiectului său nuclear de 40 de miliarde de dolari”, fără a preciza valoarea acestei investiții.

Cu toate acestea, un înalt oficial guvernamental american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a dezvăluit că acordul valorează „miliarde” de dolari și va crea „mii de locuri de muncă bine plătite”.

„Nu este vorba doar de un proiect energetic comercial, ci de modul în care vom defini ceea ce aș numi securitate interdependentă pentru deceniile următoare”, a declarat oficialul.

Polonia plănuia de ani de zile să construiască o capacitate nucleară civilă, iar problema securității energetice a devenit mai urgentă din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Decizia poloneză „trimite un mesaj fără echivoc (președintelui rus Vladimir) Putin cu privire la forța (...) alianței americano-poloneze”, a continuat oficialul.

Guvernul polonez a precizat că dorește ca prima centrală nucleară să intre în funcțiune în 2033.