Statele Unite au ordonat joi plecarea personalului diplomatic neesenţial şi a familiilor acestora din Abuja, capitala Nigeriei, din cauza "riscului crescut de atacuri teroriste", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, relatează AFP și Agerpres.

Foto:

Marţi, Washingtonul a autorizat deja aceste persoane să părăsească oraşul dacă doreau. Mai multe ambasade occidentale, inclusiv cea a Statelor Unite, au recomandat recent, de asemenea, cetăţenilor lor să-şi limiteze deplasările în ţară.

Locuitorii din Abuja şi din zonele învecinate, în special diplomaţii occidentali, sunt din ce în ce mai preocupaţi de insecuritate în urma unei evadări în masă, în iulie, din închisoarea din Kuje, la periferia capitalei.

Peste 400 de deţinuţi au evadat arunci, inclusiv zeci de presupuşi jihadişti. Poliţia şi armata au anunţat că au înăsprit măsurile de securitate în şi în jurul capitalei, dar Abuja este înconjurată de zone muntoase şi împădurite care sunt greu de securizat.

În urma multiplelor avertismente occidentale, autorităţile nigeriene au dat asigurări că "au fost luate toate măsurile de precauţie necesare". Jihadiştii atacă în general în regiunile de nord-est ale Nigeriei, departe de capitala federală, dar celule islamiste există şi în alte regiuni ale ţării.