Rishi Sunak, declarat luni noul lider al Partidului Conservator de şeful Comitetului 1922 al parlamentarilor conservatori, a fost primit marţi în audienţă de către regele Charles al III-lea, care l-a numit oficial premier al Regatului Unit.

Rishi Sunak și Charles al III-leaFoto: Paul Grover / Shutterstock Editorial / Profimedia

14:22Rishi Sunak a susținut un discurs în care i-a mulțumit lui Boris Johnson, declarând, totodată, că nu se simte descurajat de provocările pe care le are.

„Înțeleg cât de dificil este acest moment. (...) Împreună putem realiza lucruri incredibile. Vom crea un viitor demn de sacrificiile pe care atât de mulți le-au făcut și vom umple fiecare zi cu speranță”, a spus el.

12:21Liz Truss, care a demisionat joia trecută din funcţia de premier, a ținut un discurs în faţa Downing Street.

„Într-o perioadă scurtă, acest guvern a acționat urgent și hotărât în favoarea familiilor și companiilor. Am ajutat milioane de gospodării cu facturile la energie și am ajutat mii de companii să evite falimentul. Ne reluăm independența energetică”, a spus Liz Truss.

Rishi Sunak care va deveni al 57-lea prim-ministru al Regatului Unit este mai bogat decât regele și, la 42 de ani, mai tânăr decât orice predecesor.

Căsătorit cu o bogată femeie de afaceri indiană, Sunak și soția sa au o avere estimată la 730 de milioane de lire sterline, dublu față de averea estimată la 300-350 de milioane de lire sterline a regelui Carol al III-lea și a Camillei, regina consoartă.

Rishi Sunak va fi primul prim-ministru britanic de origine indiană şi cel mai tânăr în ultimii peste 200 de ani.

Liz Truss, care a demisionat joia trecută din funcţia de premier, va ţine un discurs în faţa Downing Street în jurul orei 10:15 (12:15 ora României), apoi va merge la Palatul Buckingham pentru a fi primită de suveranul Charles al III-lea. După aceea, Rishi Sunak va fi primit de rege, care îl va însărcina cu formarea unui nou guvern. El va merge în Downing Street, unde va ţine un discurs în jurul orei 11:35 (13:35 ora Româiei).

Sunak, fost ministru de finanţe, va deveni al treilea premier al Regatului Unit în mai puţin de două luni.

Aceasta va fi, de asemenea, prima nominalizare a unui prim-ministru pentru noul suveran Charles al III-lea, care a venit la tron pe 8 septembrie după moartea reginei Elisabeta a II-a.

În această după-amiază, Rishi Sunak va trebui să înceapă să alcătuiască primul său cabinet, conform BBC.

CITEȘTE ȘI:Cine este Rishi Sunak, cel mai tânăr prim-ministru britanic din ultimii 200 de ani și primul cu origini indiene