Procurorul general al SUA a acuzat luni guvernul chinez că încearcă să „submineze sistemul judiciar american”, anunțând acuzații împotriva a 13 cetățeni chinezi care ar lucra pentru serviciile de informații ale Beijingului, potrivit AFP.

Merrick Garland, procurorul general al SUAFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Merrick Garland a detaliat trei cazuri separate în care presupuși agenți ai serviciilor de informații chineze au hărțuit un cetățean chinez în SUA, au încercat să intervină în urmărirea penală a unei mari companii chineze de telecomunicații (presupusa Huawei) și au exercitat presiuni asupra unor cercetători americani pentru a lucra pentru China.

Aceste cazuri arată că „statul chinez a căutat să interfereze cu drepturile și libertățile oamenilor din Statele Unite și să submineze sistemul nostru judiciar care protejează aceste drepturi”, a declarat Garland într-o conferință de presă.

„Departamentul de Justiție nu va tolera nicio încercare a unei puteri străine de a submina statul de drept pe care se bazează democrația noastră”, a adăugat el.

Anunțurile au fost făcute la o zi după ce președintele chinez Xi Jinping a fost reales în funcția de șef al Partidului Comunist Chinez și al Chinei.

Printre cazurile citate de Garland se numără unul în care sunt implicați șapte chinezi acuzați că au încercat să îl forțeze pe unul dintre compatrioții lor, rezident în Statele Unite, să se întoarcă în China, ca parte a unei campanii de repatriere forțată condusă de Beijing.

Aceștia l-ar fi monitorizat și hărțuit pe cetățeanul chinez, care a fost prezentat de justiția americană sub identitatea fictivă de John Doe-1 pentru a-i proteja anonimatul, și pe familia sa în cadrul „Operațiunii Fox Hunt”, care implică „echipe de repatriere” clandestine care încearcă să forțeze expatriații să se întoarcă în China.

Beijingul prezintă această operațiune drept o strategie anticorupție, asigurându-se că serviciile sale respectă legile internaționale atunci când călătoresc în străinătate.

Doi dintre acuzați au fost arestați joi la New York.