Forțele de securitate au arestat luni, pe aeroportul din Bagdad, un om de afaceri acuzat de implicare în „furtul” a 2,5 miliarde de dolari de la autoritățile fiscale, în timp ce încerca să părăsească Irakul, a anunțat Ministerul de Interne, potrivit AFP.

Drapelul irakianFoto: Agerpres/AP

Cazul, dat publicității la mijlocul lunii octombrie, a provocat indignare în Irakul bogat în petrol, care este afectat de o corupție galopantă.

Un document al Administrației Generale a Fiscului explică faptul că cele 2,5 miliarde de dolari au fost luate între septembrie 2021 și august 2022, prin intermediul a 247 de cecuri încasate de cinci companii. Banii au fost apoi retrași în numerar din conturile acestor societăți.

Un detașament al Ministerului de Interne „l-a arestat pe Nour Zouhair Jassem pe aeroportul internațional din Bagdad în timp ce încerca să părăsească țara cu un avion privat”, a declarat ministrul de Interne Othmane al-Ghanemi într-un comunicat.

Organismul guvernamental anticorupție l-a descris pe suspect ca fiind „directorul general (...) al unei companii de servicii petroliere, unul dintre inculpații în cazul depozitelor aparținând Administrației Fiscale”, potrivit unui alt comunicat emis luni.

Justiția a audiat deja mai mulți oficiali de la Administrația Fiscală în legătură cu acest caz și a emis mandate de arestare pentru proprietarii companiilor acuzate că au luat banii.

În ciuda faptului că corupția a pătruns în toate instituțiile statului și administrațiile publice, dacă există condamnări în Irak, acestea vizează adesea eșaloanele de mijloc ale statului sau simpli executanți, rareori vârful piramidei.

„Corupția omniprezentă este o cauză majoră a disfuncționalităților din Irak. Și, sincer, niciun lider nu se poate absolvi de acest lucru”, a declarat trimisul ONU în Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, la începutul lunii octombrie.