Două anchete sunt în curs de desfășurare la Paris cu privire la asociația „Dialogul franco-rus”, justiția încercând să stabilească dacă doi dintre liderii acesteia, un deputat și un fost senator, au obținut beneficii în schimbul unor poziții favorabile Moscovei, potrivit AFP.

Paris, FrantaFoto: Thomas Hubert / Sipa Press / Profimedia Images

Anchetele, lansate în 2021, se referă la suspiciuni de corupție și trafic de influență, pe de o parte, și la abuz de încredere și spălare de bani, pe de altă parte, a anunțat luni Parchetul din Paris.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, în centrul investigațiilor se află Thierry Mariani, membru al Rassemblement National (RN - extremă dreapta), copreședinte al asociației din 2012, și Yves Pozzo di Borgo, fost senator centrist, membru al asociației și președinte al unei firme de consultanță.

Potrivit cotidianului Le Monde, Mariani și Pozzo di Borgo au beneficiat de călătorii finanțate de Rusia și, potrivit unei surse apropiate dosarului, justiția încearcă să afle în ce măsură aceste cadouri ar fi putut fi folosite ca o contrapartidă pentru poziții luate în favoarea Rusiei.

Asociația „Dialogul franco-rus” a fost creată în 2004 sub patronajul președintelui francez Jacques Chirac și al președintelui rus Vladimir Putin.

Acesta se prezintă ca „un instrument privilegiat de comunicare între cercurile politice, economice și culturale ale celor două țări” și își propune să „contribuie la aprofundarea relațiilor strategice și a parteneriatului privilegiat dintre Franța și Rusia”.

Cele două anchete preliminare au fost deschise în urma unui raport al Tracfin, unitatea de informații financiare a Ministerului Economiei, potrivit procuraturii.

Contactat de AFP, Thierry Mariani s-a declarat „uimit” când a spus că „a descoperit existența acestor anchete prin intermediul presei”.

Mariani a declarat că conturile asociației au fost „transparente și controlate”. „Nu am primit niciodată nicio plată” din partea Dialogului franco-rus și „nu dețin nicio acțiune la o companie rusă”, a continuat el.

Mariani a adăugat că asociația a „returnat cheile de la sediul” pe care îl ocupa din cauza lipsei de contribuții.

Contactat de AFP, Yves Pozzo di Borgo nu a dorit să reacționeze.