Unsprezece bărbați au fost inculpați pentru implicare într-o „vastă rețea internațională de spălare de bani” care a inclus deturnarea de prime nejustificate de lucru cu timp redus în timpul pandemiei Covid, au declarat oficialii francezi din domeniul justiției, citați de AFP.

Restrictii coronavirus FrantaFoto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Presupusul lider al rețelei, un bărbat de origine turcă în vârstă de 41 de ani „necunoscut legii”, a fost arestat la domiciliul său din nord-vestul Franței la 9 iunie și plasat în arest preventiv.

Societăți de construcții franceze trimiteau sume, uneori „de sute de mii de euro, către societăți fantomă, tot franceze, fără nicio legătură aparentă și cu sprijinul unor facturi false”, a explicat procurorul general din Rennes, Philippe Astruc, într-un comunicat.

Aceste sume erau apoi redirecționate de către „firmele fantomă” către conturi bancare din Turcia sau China, către societăți precum firme de achiziție de autovehicule sau magazine de bijuterii, în scopul recuperării de numerar, a declarat magistratul.

Suma totală din această operațiune de spălare debani este estimată la 12 milioane de euro. Mai mult de două milioane de euro au fost deja confiscate „din bunurile celor implicați”.

În afară de presupusul lider, zece directori de întreprinderi de construcții franceze au fost arestați la 5 octombrie, în special pentru „muncă disimulată și spălare de bani în formă organizată”, în cursul unei vaste operațiuni de poliție în diferite regiuni din jumătatea de nord a Franței.

Cei zece bărbați, dintre care unii erau cunoscuți de instanțe - în special pentru muncă disimulată - au fost toți plasați sub control judiciar.