Rishi Sunak, fost ministru britanic al Finanţelor, a anunţat duminică, pe Twitter, că este candidat pentru postul de prim-ministru al Marii Britanii, pentru a redresa economia ţării şi a uni Partidul Conservator, relatează News.ro citând AFP.

Rishi SunakFoto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

„Regatul Unit este o ţară mare, dar ne confruntăm cu o criză economică profundă. Alegerea pe care partidul nostru o face acum va decide dacă următoarea generaţie va avea mai multe oportunităţi decât ultima. De aceea candidez pentru a fi următorul prim-ministru şi lider al Partidului Conservator. Vreau să redresez economia, să unesc partidul nostru şi să fac ce trebuie pentru ţara noastră”, a notat Sunak.

El a precizat că Marea Britanie se confruntă cu „provocări” foarte mari. „Dar oportunităţile – dacă facem alegerea corectă – sunt fenomenale. (...) La fiecare nivel al guvernului condus de mine va fi integritate şi va fi profesionalism şi eu voi munci zi şi noapte pentru a-mi face treaba. Vă cer o oportunitate de a ajuta la rezolvarea problemelor. De a conduce partidul nostru şi ţara înainte, către următoarele alegeri generale, încrezător în rezultatele noastre, fermi în convingeri şi gata pentru a conduce din nou”, a adăugat Rishi Sunak.

După demisia lui Liz Truss, rămasă doar 44 de zile la putere, au apărut în prim-plan trei nume pentru postul de premier: ministrul însărcinat cu Relaţia cu Parlamentul Penny Mordaunt, care şi-a anunţat vineri candidatura, Rishi Sunak şi Boris Johnson, care a demisionat în iulie din funcţia de premier.

Eventualii candidaţi au termen până luni, la ora 15.00, pentru a-şi anunţa intenţia.​