Un banner de pe Podul Sitong îl denunța pe Xi ca fiind un „dictator” și „trădător național” și cerea înlăturarea sa - cu doar câteva zile înainte de o reuniune cheie a Partidului Comunist, la care acesta a obținut un al treilea mandat fără precedent, potrivit potrivit CNN.

Bannerul de pe Podul SitongFoto: Captura The Guardian

„Viața, nu politica zero-Covid, libertatea, nu închiderea de tip lege marțială, demnitate, nu minciună, reformă, nu revoluția culturală, vot, nu dictatura, cetățeni, nu sclavi”. Aceste cuvinte au fost scrise de mână cu vopsea roșie pe un banner atârnat pe un pasaj aglomerat la Beijing, într-un protest rar și îndrăzneț împotriva liderului Chinei.

Ambele bannere au fost îndepărtate rapid de către poliție și toate mențiunile despre protest au fost șterse de pe internetul chinezesc.

Dar această manifestare de scurtă durată de sfidare politică - care este aproape de neimaginat în statul autoritar al lui Xi - a avut ecou mult dincolo de capitala chineză, stârnind acte de solidaritate din partea cetățenilor chinezi din China și din întreaga lume.

În cursul săptămânii trecute, în timp ce elitele de partid s-au adunat în Marea Sală a Poporului din Beijing pentru a-l lăuda pe Xi și politicile sale în cadrul celui de-al 20-lea Congres al Partidului, sloganuri anti-Xi, care au avut ca ecou bannerele de pe Podul Sitong, au apărut într-un număr tot mai mare de orașe chinezești și în sute de universități din întreaga lume.

În China, sloganurile au fost mâzgălite pe pereții și ușile din băile publice - unul dintre ultimele locuri ferite de ochii vigilenți ai camerelor de supraveghere omniprezente din țară.

În străinătate, multe afișe anti-Xi au fost lipite de studenți chinezi. Sub conducerea lui Xi, partidul a intensificat supravegherea și controlul asupra diasporei chineze, intimidându-i și hărțuindu-i pe cei care îndrăznesc să vorbească și amenințându-le familiile rămase acasă.

„Omul de pe pod” care inspiră

CNN a vorbit cu doi cetățeni chinezi care au mâzgălit sloganuri de protest în toalete și cu 6 studenți chinezi din străinătate care au afișat mesaje împotriva lui Xi în campusurile lor.

Mulți au declarat că au fost șocați și mișcați de demonstrația de la Podul Sitong și s-au simțit obligați să își arate sprijinul pentru protestatarul singuratic, despre care nu s-a mai auzit nimic de atunci și care probabil se va confrunta cu repercusiuni pe viață.

El a ajuns să fie cunoscut sub numele de „Omul de pe pod”, într-o aluzie la „Omul tanc” neidentificat care a înfruntat o coloană de tancuri pe Bulevardul Păcii Eterne din Beijing a doua zi după masacrul din Piața Tiananmen din 1989.

În timp ce cenzorii online ai Chinei au intrat în forță săptămâna trecută pentru a elimina toate discuțiile despre protestul de la Podul Sitong, unii utilizatori de rețele sociale au împărtășit un vechi proverb chinezesc: „O mică scânteie poate aprinde preeria”.

S-ar părea că focul pornit de ”omul podului” a făcut exact acest lucru, declanșând o manifestare fără precedent de disidență împotriva conducerii lui Xi și a regimului autoritarist în rândul cetățenilor din China continentală. (mai mult pe CNN)