Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a propus sâmbătă un referendum asupra unei schimbări constituționale care să garanteze dreptul de a se purta vălul islamic în aparatul public, în școli și universități, relatează AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Dacă ai curaj, vino, să supunem acest lucru unui referendum (...) Să decidă poporul”, a spus șeful statului turc într-o intervenție televizată, adresându-se liderului principalului partid de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, cel care a propus iniţial o lege pentru garantarea dreptului de a purta văl.

Dezbaterea cu privire la purtarea vălului islamic s-a inflamat recent în Turcia, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale si legislative prevăzute să aibă loc anul viitor.

Țară majoritar musulmană, dar laică prin Constituţie, în Turcia portul vălului a fost mult timp interzis pentru personalul din funcţii publice, în şcoli şi universităţi, precum şi în anumite locuri precum parlamentul sau sediile armatei.

Restricţiile privind purtarea vălului au fost ridicate în 2013 de guvernul lui Erdogan.

Spre deosebire de anii 1990, când subiectul provoca dezbateri aprinse, în prezent nicio mişcare politică nu propune interzicerea purtării vălului islamic în Turcia.