Taipei a cerut sâmbătă Beijingului să se debaraseze de „vechea sa mentalitate” după decizia Partidului Comunist Chinez de a include în statutul său respingerea independenței Taiwanului, potrivit AFP.

Exercitii militare chineze in jurul TaiwanuluiFoto: Ng Han Guan / AP - The Associated Press / Profimedia

„Facem apel la noua conducere a guvernului comunist chinez să renunțe la vechea sa mentalitate de invazie și confruntare și să rezolve disputele prin mijloace pașnice, corecte și realiste”, a declarat într-o declarație Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan, organismul care stabilește politica guvernului taiwanez față de Beijing.

Partidul Comunist Chinez a acceptat duminică să includă pentru prima dată în statutul său o declarație privind opoziția Beijingului față de independența Taiwanului, potrivit unei rezoluții făcute publice la încheierea congresului PCC.

Congresul "este de acord să includă în statutul partidului declarații cu privire la (...) opoziția fermă și descurajarea separatiștilor care doresc independența Taiwanului", se arată în rezoluție, citată de AFP.

Partidul Comunist Chinez a încorporat sâmbătă în statutul său „rolul central” al președintelui Xi Jinping, care este așteptat să câștige duminică un al treilea mandat la conducerea partidului și, prin urmare, a țării.

Cei aproape 97 de milioane de membri ai partidului ar trebui să „apere rolul central al tovarășului Xi Jinping în Comitetul Central al partidului și în partid în ansamblul său”, potrivit unei rezoluții adoptate în unanimitate cu puțin timp înainte de încheierea congresului PCC de la Beijing.

foto: Dreamstime