Boris Johnson are 100 de susținători și ar putea fi pe buletinul de vot pentru a-i succeda lui Liz Truss în funcția de prim-ministru al Marii Britanii, a declarat pe Twitter comentatorul politic șef al Sunday Times, Tim Shipman, citând o sursă anonimă apropiată fostului prim-ministru.

Boris JohnsonFoto: AFP / AFP / Profimedia

De asemenea, BBC și Sky News au relatat separat că Johnson, care a sosit la Londra mai devreme sâmbătă, după o vacanță în Caraibe, are acum peste 100 de susținători.

În timp ce Johnson nu a declarat oficial că va candida, susținătorul său și deputatul conservator James Duddridge a declarat vineri că Johnson i-a spus că este "dispus să participe", potrivit Reuters.

O extraordinară renaștere politică pentru Boris Johnson?

Johnson a fost huiduit de unii pasageri din avionul spre Marea Britanie, potrivit unui reporter Sky News aflat în zborul care a ajuns la Londra sâmbătă dimineața.

Ar fi o renaștere politică extraordinară pentru fostul jurnalist și fost primar al Londrei, care a părăsit Downing Street învăluit în diverse scandaluri, dar care s-a plâns că colegii săi „au schimbat regulile la jumătatea cursei" - un atac la adresa parlamentarilor conservatori care nu i-au permis să își exercite un mandat complet.

Fostul ministru al apărării Penny Mordaunt a devenit primul concurent care și-a declarat oficial intenția de a candida pentru a fi următorul lider al Partidului Conservator, dar Johnson și Rishi Sunak, fostul său ministru de finanțe, sunt favoriți înainte de votul de săptămâna viitoare.

Perspectiva revenirii lui Johnson la guvernare este un subiect controversat pentru mulți membri ai Partidului Conservator, care este profund divizat după ce a dat jos patru prim-miniștri în șase ani.

Pentru unii parlamentari conservatori, Johnson este un aducător de voturi, capabil să atragă electorat în întreaga țară nu doar prin notorietatea sa, ci și prin stilul său de optimism energic.

Pentru alții, el este o figură toxică, iar întrebarea este dacă îi poate convinge pe zecile de parlamentari care l-au abandonat că el este acum persoana care poate unifica partidul și îi poate redresa soarta în declin.

Parlamentarul conservator Andrew Stephenson a declarat sâmbătă că Johnson este un „prim-ministru testat" care a dus la bun sfârșit Brexit-ul, s-a putut lăuda cu o implementare rapidă a vaccinării contra Covid și a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei.