Kremlinul a declarat vineri că europenii ar fi „surprinși” să afle „adevărul” despre exploziile care au provocat luna trecută scurgeri de gaze pe gazoductele Nord Stream 1 și 2, construite pentru a transporta gazul rusesc în Europa, potrivit AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Rusia a cerut în repetate rânduri să fie inclusă în ancheta internațională privind scurgerile de gaze, care au avut loc în mijlocul conflictului din Ucraina și a disputei privind gazele naturale dintre Rusia și Uniunea Europeană.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 12 octombrie că este vorba de un act de „terorism internațional” de care au beneficiat Statele Unite, Polonia și Ucraina, iar diplomația rusă i-a cerut președintelui american Joe Biden să dezvăluie dacă țara sa a fost responsabilă pentru explozii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Moscova lucrează „intens” pentru a fi inclusă în această anchetă, pe care a acuzat-o anterior că a fost „aranjată” pentru a transfera vina către Rusia.

„Se lucrează prin canale diplomatice”, a declarat el reporterilor.

„Dar până acum s-a lovit de un zid de reticență pentru a ajunge împreună la adevăr, ceea ce ar trebui să surprindă pe mulți în țările europene dacă acesta ar fi făcut public”, a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.

„Nici germanii, nici suedezii, nici danezii nu împărtășesc informații cu noi”, a declarat Peskov.

Conductele Nord Stream s-au aflat în centrul unei controverse geopolitice chiar înainte de conflictul din Ucraina, Kievul și Washingtonul opunându-se construcției lor, despre care spuneau că va crește dependența Europei de gazul rusesc.