În Partidul Conservator din Marea Britanie au loc alegeri accelerate pentru a decide cine va fi noul premier, după ce Liz Truss a anunțat joi că va demisiona, la doar șase săptămâni după ce a fost numită la conducerea guvernului.

Boris JohnsonFoto: AFP / AFP / Profimedia

Această competiție se va încheia cel târziu la 28 octombrie, iar cei care doresc să candideze trebuie să fie nominalizați de cel puțin 100 de parlamentari conservatori - ceea ce înseamnă că luni vor fi prezenți pe buletinul de vot maximum trei candidați, notează Reuters.

Parlamentarii vor alege apoi ultimii doi și vor avea un vot indicativ pentru a arăta pe cine susține majoritatea. Dacă persoana de pe locul doi nu renunță, atunci membrii Partidului Conservator vor vota, iar rezultatele vor fi anunțate până vinerea viitoare.

Având în vedere diviziunile din partid, nu pare să existe un candidat care să unifice facțiunile din partid. Numele principale sunt prezentate mai jos:

Rishi Sunak

Fostul ministru britanic de finanțe a fost cel mai popular candidat în rândul parlamentarilor conservatori în cadrul competiției pentru conducerea partidului de anul acesta, dar, după ce a ajuns în turul doi împotriva lui Truss, a pierdut în urma unui vot la care au participat aproximativ 170.000 de membri ai partidului, cei care au luat decizia finală.

Mulți membri au fost supărați când Sunak a demisionat în iulie, contribuind la declanșarea unei rebeliuni care în cele din urmă l-a făcut să cadă pe predecesorul lui Truss, Boris Johnson.

De asemenea, aceștia au ignorat avertismentul său că piețele și-ar putea pierde încrederea în Marea Britanie dacă Truss va realiza tăierile de taxe. The Telegraph a relatat joi că Sunak era „sigur" că va intra în competiția pentru conducere, iar unii parlamentari au început să-și anunțe sprijinul pentru el.

Boris Johnson

Fostul premier Johnson a dominat politica britanică încă de când a devenit primar al Londrei în 2008. După ce a cauzat probleme unor lideri precum David Cameron și Theresa May, el a devenit în cele din urmă premier în 2019 și a reușit o victorie electorală zdrobitoare.

Johnson a fost imaginea votului pentru Brexit și a câștigat sprijin în părți ale țării care nu votaseră niciodată înainte pentru conservatori.

Dar a fost forțat să plece din funcție de o serie de scandaluri. Unii dintre cei mai apropiați de el spun că, în prezent, este mai interesat să facă bani în circuitul discursurilor decât să se întoarcă în prima linie a politicii.

Parlamentarii conservatori au afirmat că Johnson, care a fost în vacanță în Caraibe, ar putea candida în cursa pentru conducere și că face sondaje. Vineri, ministrul afacerilor Jacob Rees-Mogg a devenit primul ministru din cabinet care a susținut revenirea lui Johnson.

Ministrul Apărării, Ben Wallace, care fusese văzut ca un potențial candidat la conducerea partidului, s-a autoexclus din cursă și a declarat că înclină să îl susțină pe Johnson.

Dar dacă Johnson s-ar întoarce la doar câteva săptămâni după ce a fost forțat să demisioneze din funcția de prim-ministru, ar fi o alegere care ar diviza partidul Conservator. Jesse Norman, secretar al ministerului de externe a declarat că alegerea lui Johnson ar fi o „decizie absolut catastrofală".

Penny Mordaunt

O fostă secretară a apărării, Mordaunt a fost o susținătoare înflăcărată a ieșirii din Uniunea Europeană, care a ratat de puțin timp să ajungă în „finală” recentei competiții pentru conducerea Partidului Conservator și funcția de premier.

Mordaunt a primit aplauze pentru prestația sa în parlament luni, când a apărat guvernul chiar dacă acesta a revenit asupra majorității politicilor sale.

Un deputat a descris-o pe Mordaunt ca având un „farmec cuprinzător", referindu-se la abilitatea ei de a-și găsi prieteni în diferitele facțiuni ale partidului.