Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko le-a oferit joi mai multe sfaturi cetățenilor țării sale nemulțumiți de creșterea prețurilor în țară, sugerându-le să renunțe la lucruri neesențiale precum cafeaua, relatează agenția Belta.

Alexandr Lukasenko la o intalnire la Palatul PrezidentialFoto: Captura video

Comentariile sale vin după ce săptămâna trecută el a ordonat ca prețurile la toate produsele să fie înghețate, unii analiști economici notând ironic că Alexandr Lukașenko a scos inflația în afara legii.

El a declarat însă joi că „dreptatea” ar trebui să se afle în centrul conceptului de control și reglementare a prețurilor, subliniind că măsura se aplică pentru toată lumea, indiferent că este vorba de mediul privat sau companiile de stat.

„Ideea este că unii au devenit prea grași, și nu mă puteți convinge de contrariu”, a spus el în cadrul unei întâlniri la Palatul Prezidențial de la Minsk.

„Eu sunt cu picioarele pe pământ așa că înțeleg perfect acest lucru. Decizia mea de a ține prețurile sub control a fost gândită și rezonabilă. Spuneți-mi, cine a falimentat până acum? Nimeni”, a mai declarat el.

Lukașenko recomandă laptele și ceaiul băutorilor de cafea

El a dat însă asigurări că prețurile nu vor rămâne înghețate pentru totdeauna, admițând că unii comercianți s-au „panicat” din cauza măsurii.

Duminică, televiziunea de stat din Belarus a difuzat un reportaj ce arăta antreprenori încătușați care își cer scuze public pentru că au „crescut intenționat prețurile” la o zi după ce Lukașenko ordonase înghețarea lor.

Dictatorul bielorus a admis însă joi că unele prețuri la produsele de import precum cafeaua și bananele vor crește „fiindcă nu depinde de noi”.

„Noi le cumpărăm. Dar nu reprezintă cea mai mare îngrijorare pentru noi. Cui îi place cafeaua, beți, vă rog! Dacă prețul cafelei a crescut, păi îmi pare rău. Vă pot oferi lapte, ceai. Eu nu beau cafea și sunt în viață și bine”, le-a transmis el celor prezenți la întâlnire.