Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a salutat, joi, demisia premierului britanic Liz Truss, susținând că este "o ruşine de lider care va fi ţinut minte pentru analfabetismul său catastrofal", scrie Reuters.

Maria ZaharovaFoto: Sputnik / Profimedia Images
  • ”Marea Britanie nu a avut niciodată o astfel de ruşine de prim-ministru”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Truss a fost ţinta unor comentarii usturătoare din partea Moscovei, de la vizita pe care a făcut-o în Rusia în luna februarie, ca parte a unui demers al politicienilor occidentali de a evita o invazie rusă în Ucraina. Afirmaţia Mariei Zaharova referitoare la analfabetism pare să facă referire la o întâlnire a lui Truss, atunci ministru de Externe, cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Liz Truss a confundat două regiuni ale Rusiei cu Ucraina, declanşând un val de ironii în presa rusă.

Relaţiile dintre Moscova şi Londra au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul britanic Salisbury în 2018.