Forţele de securitate iraniene au arestat mai mulţi cetăţeni străini, inclusiv americani, britanici şi francezi, transmite agenţia de presă Fars, preluată de Reuters.

Proteste masive în IranFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Iranul susţine că protestele din toată ţara sunt provocate de ”bandiţi” care au legătură cu ”inamicii străini” ai ţării. Mişcările de stradă violente au izbucnit după ce tânăra de origine kurdă Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în 16 septembrie în arestul poliţiei de moravuri.

Agenţia Fars, considerată semi-oficială din cauza presupuselor conexiuni cu Gărzile Revoluţionare - forţa militară de elită a Iranului - afirmă că în urma ”recentelor revolte” au fost arestaţi ”cetăţeni din 14 ţări, inclusiv Statele Unite, Rusia, Austria, Franţa, Regatul Unit şi Afganistan”, afganii fiind cei mai numeroşi.

Fars nu precizează când şi unde au avut loc arestările şi nu este clar dacă sunt incluşi cei nouă străini despre care Teheranul a anunţat încă de luna trecută că au fost reţinuţi pentru rolul jucat în proteste.

Reuters apreciază că actuala mişcare împotriva regimului islamic de la Teheran este una din cele mai ample de la revoluţia care a adus clerul musulman la putere în 1979, însă nu pare să se apropie de răsturnarea sistemului.

Iranul a acuzat SUA şi unele ţări europene că folosesc tulburările pentru a destabiliza Republica Islamică. (sursă Agerpres)