Un judecător federal din California a declarat miercuri că președintele american de atunci, Donald Trump, a semnat o declarație sub jurământ în care a afirmat că cifrele privind frauda electorală incluse într-un proces privind alegerile din 2020 erau corecte, deși i s-a spus că cifrele nu erau corecte, potrivit Reuters.

Donald TrumpFoto: snapshot/Future Image/D Van Tine / Shutterstock Editorial / Profimedia

Judecătorul districtual american David Carter a făcut această dezvăluire în momentul în care i-a ordonat avocatului John Eastman să furnizeze mai multe e-mailuri comisiei din Congres care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susținătorii lui Trump.

Eastman a fost unul dintre avocații lui Trump atunci când fostul președinte și aliații săi au contestat pierderea alegerilor din 2020 în fața lui Joe Biden.

"E-mailurile arată că președintele Trump știa că cifrele specifice privind fraudele electorale erau greșite, dar a continuat să promoveze aceste cifre, atât în instanță, cât și în fața publicului", a scris judecătorul.

Carter a decis anterior că Eastman și Trump au comis probabil o infracțiune prin încercarea de a face presiuni asupra vicepreședintelui său de atunci pentru a obstrucționa Congresul.

Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces intentat de Eastman pentru a bloca dezvăluirea e-mailurilor către comitetul din 6 ianuarie, în urma unei citații a Congresului.

Carter i-a ordonat anterior lui Eastman să furnizeze peste 200 de e-mailuri comitetului, după ce avocatul s-a opus citației și a susținut că aceste comunicări sunt confidențiale.

Judecătorul a declarat miercuri că marea majoritate a e-mailurilor, care sunt încă căutate de anchetatorii Congresului, nu ar trebui să fie predate, deoarece protecțiile legale acordate avocaților și clienților lor se aplică înregistrărilor.

El a declarat însă că opt e-mailuri care în mod normal ar fi fost protejate în temeiul acestor protecții trebuie să fie predate comisiei, după ce a constatat că aceste comunicări au fost folosite în scopul săvârșirii unei infracțiuni - una dintre puținele situații în care aceste protecții legale pot fi ridicate.

Carter a constatat că patru e-mailuri arată că Eastman și alți avocați au sugerat că "scopul principal" al intentării de procese a fost acela de a întârzia certificarea de către Congres a rezultatelor alegerilor din 2020.

Judecătorul a spus că alte patru e-mailuri "demonstrează un efort al președintelui Trump și al avocaților săi de a depune cereri false în instanța federală cu scopul de a întârzia votul din 6 ianuarie".

Trump și aliații săi au intentat peste 60 de procese prin care au contestat alegerile din 2020, pe care Biden le-a câștigat, unele plângeri invocând fraude electorale fără a avea dovezi care să susțină aceste afirmații. Aceste cazuri au fost respinse în proporție covârșitoare de judecători, unii dintre ei numiți de Trump în instanțele federale.