Încasările din turism ale Greciei „au atins niveluri record” în 2022 în comparație cu 2019, anul de referință înainte de explozia pandemiei Covid-19, a declarat marți ministrul grec al turismului, Vassilis Kikilias, potrivit AFP.

Concediu în GreciaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

„În pofida dificultăților din 2022, consecință a războiului din Ucraina, Grecia a reușit să atingă niveluri record, comparativ cu cifrele din 2019", a subliniat ministrul, citat de agenția de presă elenă, Ana.

Potrivit cifrelor disponibile de la Autoritatea elenă de statistică (Elstat), „în luna august s-a înregistrat o creștere de 23,4% și, respectiv, 13,6% a veniturilor provenite din cazare și, respectiv, din alimentație publică, comparativ cu 2019", a declarat ministrul la o conferință a Uniunii Întreprinderilor de Turism (Sete) la Atena.

„Acest lucru arată că strategia noastră a fost eficientă în ciuda situației economice negative" (războiul din Ucraina, inflația etc.), a precizat el.

La rândul său, președintele Sete, Yannis Retsos, a estimat în cadrul conferinței că în acest an „veniturile din turism vor atinge și probabil le vor depăși pe cele din 2019", potrivit Ana.

În acest an, Grecia a depus eforturi susținute pentru a compensa reducerea veniturilor din turism suferită în primii doi ani de pandemie.

Anul 2019 este un an de referință pentru turismul elen, cu un număr record de 33 de milioane de turiști, care au contribuit puternic la redresarea economiei după un deceniu de criză a datoriilor (2009-2018).

Turismul este motorul economiei țării, reprezentând aproape un sfert din produsul intern brut (PIB).

Lovită de o inflație ridicată, la fel ca multe țări europene, Grecia se așteaptă ca creșterea să ajungă la 5,3% în acest an, înainte de a încetini la 2,1% în 2023, potrivit proiectului de buget de stat publicat săptămâna trecută.