Joe Biden a promis marți că primul proiect de lege de pe ordinea de zi a Congresului american, în cazul unei victorii democrate în alegerile de la jumătatea mandatului, va garanta dreptul la avort, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Și dacă Congresul o va adopta, o voi semna în ianuarie", a continuat președintele, angajându-se să își folosească dreptul de "veto" dacă republicanii vor câștiga votul din 8 noiembrie și vor interzice avortul la nivel federal.

Deși inflația și riscul de recesiune subminează șansele partidului său, președintele mizează pe indignarea declanșată de schimbarea de opinie a Curții Supreme în privința avortului pentru a atrage voturi de la stânga și de la centru.

La 24 iunie, cea mai înaltă instanță de judecată din Statele Unite a revenit asupra hotărârii "Roe vs. Wade", care a garantat timp de jumătate de secol dreptul femeilor americane de a întrerupe sarcina și a acordat fiecărui stat libertatea sa în materie de avort.

"Amintiți-vă ce ați simțit în acea zi (...) furie, îngrijorare, neîncredere", a declarat Joe Biden într-un discurs ținut în fața Partidului Democrat la Washington, denunțând "haosul" care a urmat deciziei.

"În patru luni, legi care interzic avortul au intrat în vigoare în 16 state", a continuat el, iar "membrii republicani ai Congresului au urmat exemplul", promițând să adopte o astfel de interdicție la nivel federal dacă vor recâștiga controlul Congresului.

"Dar să fie clar: dacă o astfel de lege va fi adoptată în anii următori, voi pune veto", a declarat liderul Casei Albe.