Australia a anunţat marţi că a decis să nu mai recunoască Ierusalimul de Vest drept capitală a statului Israel, anulând o decizie luată de guvernul conservator anterior, informează AFP și Agerpres.

Penny Wong, ministrul australian de ExterneFoto: LUKAS COCH / AFP / Profimedia

"Chestiunea statutului final al Ierusalimului trebuie rezolvată în cadrul negocierilor de pace dintre Israel şi poporul palestinian" şi nu în cadrul unor decizii unilaterale, a declarat ministrul australian de externe Penny Wong într-un comunicat.

"Nu vom sprijini o abordare care subminează această perspectivă", a spus ea, adăugând că "ambasada Australiei a fost întotdeauna şi rămâne la Tel Aviv".

Guvernul conservator al premierului Scott Morrison a fost extrem de criticat în 2018, când a anunţat că recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului. Un anunţ făcut în urma unei decizii similare a preşedintelui american Donald Trump.

"Ştiu că acest lucru a provocat conflicte şi confuzie în cadrul unei părţi a comunităţii australiene, iar astăzi guvernul urmăreşte să rezolve acest lucru", a spus Wong.

Ea a acuzat guvernul precedent că a adoptat această decizie în încercarea de a câştiga nişte alegeri parţiale cruciale într-o suburbie din Sydney unde locuieşte o importantă comunitate evreiască.

Decizia din 2018 a provocat consternare şi în Indonezia, ţara cu cei mai mulţi musulmani din lume, afectând temporar un acord bilateral de liber schimb.