China lui Xi Jinping este "mai agresivă", dar Statele Unite speră în continuare să coopereze în unele probleme majore cu președintele chinez, care se află în pragul unui al treilea mandat, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Șeful diplomației americane a citat schimbările climatice și problemele de sănătate într-o lume post-pandemică drept domenii în care cele două țări sunt interesate să colaboreze.

Sub conducerea domnului Xi, China a devenit "mai represivă acasă și mai agresivă în străinătate", a declarat dl Blinken la o conferință la Universitatea Stanford din California. "Și, în multe cazuri, aceasta este o problemă cu propriile noastre interese și cu valorile noastre."

Dar relația dintre cele două mari puteri "păstrează aspecte de cooperare", a adăugat el. "Unele dintre marile probleme pe care trebuie să încercăm să le rezolvăm sunt mult mai greu de rezolvat dacă SUA și China nu cooperează", citând "clima", "sănătatea globală" și lupta împotriva traficului de droguri.

"Chiar dacă ei nu vor (coopera), există o cerere uriașă din partea restului lumii", a insistat secretarul de stat american. Alte țări "se așteaptă ca noi să găsim modalități de a avansa împreună în aceste probleme, deoarece le afectează la fel de mult ca pe noi.

Casa Albă a publicat miercuri "strategia de securitate națională", în care reafirmă prioritățile strategice ale președintelui american Joe Biden.

Documentul arată că Washingtonul intenționează să se impună pe termen lung în fața Chinei, reconciliind o logică de "competiție" cu un adversar care are "voința de a schimba ordinea internațională", menținând în același timp o logică de "cooperare" cu această țară care rămâne cel mai mare partener comercial al Americii.

Cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist Chinez a început duminică și se așteaptă ca în urma lui Xi Jinping să obțină un al treilea mandat prezidențial.

Beijingul "se opune categoric oricărei forme de hegemonism și de politică de putere, mentalității de Război Rece, amestecului în afacerile interne ale altor țări și standardelor duble", a declarat liderul chinez în deschiderea evenimentului, într-o referire clară la Statele Unite, pe care nu le-a menționat în mod explicit.