Un comitet al Națiunilor Unite a cerut luni Iranului să pună capăt "încălcărilor grave" împotriva copiilor în cadrul represiunii protestelor din această țară, scrie AFP.

Tinere din Iran și-au scos eșarfele în timpul protestelorFoto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images

Într-o declarație, Comitetul pentru Drepturile Copilului a declarat că "încălcările grave ale drepturilor copiilor din Iran trebuie să fie investigate cu atenție de către autoritățile competente, independente și imparțiale".

Cel puțin 23 de copii ar fi fost uciși de forțele de securitate iraniene și alte sute de copii au fost răniți, reținuți și torturați în timpul recentelor proteste pașnice ale apărătorilor drepturilor omului din țară și din străinătate, a declarat comisia.

La 14 octombrie, Amnesty International deplânsese deja moartea a cel puțin 23 de copii.

Comitetul "condamnă cu fermitate încălcările grave ale drepturilor copiilor care au loc în Iran în contextul protestelor pașnice care au urmat după moartea lui Mahsa Amini" aflată în custodia poliției.

Protestele au fost declanșate la 16 septembrie de moartea femeii kurde iraniene în vârstă de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată de poliția morală pentru că nu purta vălul pe cap.

Citând rapoarte de încredere, comitetul a declarat că unii copii au fost împușcați cu muniție reală, în timp ce alții au murit după ce au fost bătuți.

"Multe familii au raportat că, deși erau îndurerate de pierderea unui copil, au fost presate să absolve forțele de securitate declarând că copilul lor s-a sinucis și făcând mărturisiri false", continuă declarația.

De asemenea, comisia este profund îngrijorată de rapoartele conform cărora copiii au fost arestați în școli, reținuți împreună cu adulții și torturați.