Niciun oficial guvernamental american nu a fost invitat la Future Investment Initiative (FII), o conferință economică internațională supranumită uneori "Davosul deșertului", programată pentru sfârșitul lunii octombrie la Riad, a anunțat luni organizatorul, care a precizat că nu dorește să transforme evenimentul într-o "platformă politică", potrivit AFP.

Riad, capitala Arabiei SauditeFoto: Jonathan Nelson / Alamy / Profimedia Images

Decizia, care contrastează cu cea din anii precedenți, survine pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite și Arabia Saudită, în condițiile în care principalele țări exportatoare de petrol au anunțat o reducere a producției.

Lansat în 2017 de către prințul moștenitor Mohammed bin Salmane, IFI este menit să atragă investitori străini și să promoveze un plan de diversificare a economiei regatului, care este foarte dependentă de exporturile de petrol. Cea de-a șasea ediție începe pe 25 octombrie la Riad.

Potrivit lui Richard Attias, directorul Institutului FII, care organizează evenimentul, anul acesta sunt așteptați să participe aproape 400 de lideri americani din mediul de afaceri, dar "niciun reprezentant al guvernului american nu a fost invitat".

"Nu invităm prea mulți politicieni" pentru că prezența lor distrage atenția presei și "nu vrem ca FII să devină o platformă politică", a declarat el pentru AFP.

Attias a declarat anterior, în cadrul unei conferințe de presă, că "peste 12 miniștri ai economiei și finanțelor" vor fi prezenți în acest an. El a menționat, de asemenea, posibilitatea participării unor șefi de stat, a căror identitate va fi confirmată "în zilele următoare", a precizat el.

În 2017, fostul secretar al Trezoreriei președintelui american Donald Trump, Steven Mnuchin, a participat la lansarea IFI. El s-a retras în 2018 din cauza indignării mondiale provocate de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

În 2021, Don Graves, adjunctul secretarului pentru comerț în administrația Biden, a fost invitat la eveniment.