​Noul ministru britanic al Finanţelor Jeremy Hunt a anunţat luni anularea „aproape tuturor măsurilor fiscale” anunţate în urmă cu trei săptămâni de către predecesorul său, Kwasi Kwarteng, care au aruncat pieţele britanice în haos, relatează AFP și Agerpres.

Jeremy Hunt in fata biroului premierului de la 10 Downing StreetFoto: Mark Thomas / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Jeremy Hunt, numit de urgență în funcție vineri, a subliniat că prioritatea Guvernului britanic este să restaureze „stabilitatea”.

Printre principalele măsuri dezvăluite luni s-a numărat reducerea perioadei de timp pentru care va rămâne în vigoare plafonarea facturilor la energie a gospodăriilor - numai până în luna aprilie a anului viitor, şi nu timp de doi ani.

Hunt a mai spus că „alte decizii dificile” urmează să fie anunţate cu privire la cheltuielile guvernamentale, dar și legate de impozite.

Aceste măsuri urmează să permită Guvernului să colecteze aproximativ 32 de miliarde de lire sterline (36,2 miliarde de euro) pe an, estimează ministrul britanic al Finanţelor.

Fostul ministru de Finanțe de la Londra anunțase pe 23 septembrie cel mai mare pachet de reduceri de taxe și impozite ce urma să fie implementat în Marea Britanie în ultima jumătate de secol.

Turbulențe politice la Londra din cauza măsurilor fiscale

„Planul nostru este să extindem partea de ofertă a economiei prin reduceri de taxe şi reforme...Astfel vom transforma ciclul vicios de stagnare într-un ciclu virtuos de creştere”, declara în parlament Kwasi Kwarteng la momentul respectiv.

Presa britanică a scris luni că deputaţi conservatori vor încerca în această săptămână să o înlăture pe şefa guvernului, Liz Truss, în pofida avertismentului emis de Downing Street că aceasta ar putea declanşa alegeri anticipate.

Marea Britanie, afundată într-o criză politică, a schimbat trei prim-miniştri de când a votat în 2016 pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Truss, care a câştigat şefia Partidului Conservator luna trecută promiţând reduceri de taxe, luptă pentru supravieţuire politică după ce a renunţat la părţi cheie din programul său.

Haosul a alimentat nemulţumirile în rândul partidului, aflat mult în urma laburiştilor în sondaje.