Președintele american Joe Biden „nu are nicio intenție” să se întâlnească cu prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman la summitul G20 de luna viitoare din Indonezia, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, într-un context de relații degradate dintre Riad și Washington, relatează AFP și Reuters.

Joe Biden alaturi de printul mostenitor saudit, Mohammad bin SalmanFoto: Saudi Press Agency / UPI / Profimedia Images

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică că președintele Joe Biden va acționa „metodic” în reevaluarea relației SUA cu Arabia Saudită, dar opțiunile includ modificări ale asistenței de securitate pentru principalul producător de petrol.

Biden va „reevalua” relațiile cu Arabia Saudită după reducerea cotelor de producție OPEC + de care beneficiază Rusia, dar „nu va acționa în grabă”, a adăugat Sullivan la CNN.

Sullivan a spus că Biden nu intenționează să se întâlnească cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman la un summit al liderilor G20 din noiembrie și că nicio schimbare nu este „iminentă”.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a spus de marți că președintele american Joe Biden reevaluează relația Statelor Unite cu Arabia Saudită după ce OPEC și statele afiliate grupului au anunțat săptămâna trecută tăierea producției de petrol.

„Cred că președintele a fost foarte clar că aceasta este o relație pe care trebuie să continuăm să o reevaluăm, pe care trebuie să fim dispuși să o revizităm”, a declarat Kirby într-un interviu acordat televiziunii CNN.

„Iar cu siguranță în virtutea deciziei OPEC, cred că acolo este”, a spus el cu privire la poziția președintelui american.

Kirby a mai precizat că Joe Biden este dispus să lucreze alături de Congresul de la Washington în ceea ce privește relațiile diplomatice viitoare cu Arabia Saudită.

Comentariile acestuia vin în contextul în care Bob Menendez, președintele democrat al Comitetului pentru Relații Externe din Senatul american, a cerut luni înghețarea cooperării cu Arabia Saudită, afirmând că măsura ar trebui să vizeze inclusiv majoritatea vânzărilor de armament către Riad.