​Iranul a declarat că patru prizonieri au fost ucişi şi 61 au fost răniţi în incendiul produs cu o zi înainte la închisoarea Evin din Teheran, televiziunea de stat difuzând duminică un videoclip potrivit căruia în unitate a revenit calmul, transmite Reuters, potrivit News.ro.

incendiu si focuri de arma la o inchisoare pentru detinuti politici din TeheranFoto: Captura video

Incendiul de la renumita închisoare Evin din Teheran a avut loc pe fondul protestelor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliţiei morale din Iran în urmă cu o lună.

Protestele s-au transformat într-una dintre cele mai îndrăzneţe provocări pentru conducerea clericală de la revoluţia din 1979 şi au fost întâmpinate cu o represiune brutală.

Înainte ca autorităţile să publice numărul morţilor din incendiu, familiile unor deţinuţi politici au apelat la reţelele de socializare pentru a cere autorităţilor să asigure siguranţa prizonierilor de la Evin, care în 2018 a fost inclusă pe lista neagră de către guvernul SUA pentru ”abuzuri grave ale drepturilor omului”.

Autorităţile iraniene au declarat sâmbătă că un atelier din închisoare a fost incendiat”după o luptă între un număr de prizonieri condamnaţi pentru infracţiuni financiare şi furt”.

Evin deţine mulţi deţinuţi care se confruntă cu acuzaţii de securitate, inclusiv iranieni cu dublă naţionalitate.

Imaginile de la Evin difuzate la televiziunea de stat câteva ore mai târziu au arătat pompierii inspectând un atelier cu avarii provocate la acoperiş de incendiu.

Deținuții „dorm”, iar telefoanele prizonierilor sunt „stricate”

De asemenea, au arătat că deţinuţii din secţiile lor ”dorm, pe măsură ce calmul a fost restabilit”.

Atena Daemi, o activistă pentru drepturile omului, a spus că rudele deţinutelor în secţia pentru femei s-au adunat la închisoare pentru orele de vizită de rutină, dar că autorităţile le-au interzis accesul, ceea ce a dus la un impas. Rudelor li s-a spus că prizonierii sunt ”bine, dar că telefoanele sunt stricate”, potrivit lui Daemi.

”Când familiile au spus că nu vor pleca până nu vor suna (deţinutele) şi nu le vor da telefoane mobile pe care să le sune, agenţii de securitate s-au confruntat cu familiile”, a scris ea pe Twitter.

În filmările difuzate de televiziunea de stat, un oficial al închisorii a spus că deţinuţilor li s-a permis să-şi contacteze familiile.

Un avocat care reprezintă un iranian american deţinut la Evin, Siamak Namazi, închis timp de aproape şapte ani din cauza unor acuzaţii de spionaj respinse de Washington ca nefondate, a declarat duminică că Namazi şi-a contactat într-adevăr rudele.

Câţiva alţi iranieni cu două cetăţenii şi cetăţeni străini sunt reţinuţi în închisoarea Evin, în principal pentru acuzaţii legate de securitate.

"Sunt bucuros să raportez că #SiamakNamazi a vorbit acum cu familia sa. El este în siguranţă şi a fost mutat într-o zonă securizată a închisorii Evin. Nu avem alte detalii în acest moment", a spus Jared Genser într-un tweet.

Namazi s-a întors la Evin miercuri, după ce i s-a acordat un scurt concediu, a spus Genser.

Întrebat despre incendiul închisorii, preşedintele american Joe Biden le-a spus reporterilor în timpul unei călătorii de campanie sâmbătă la Portland, Oregon, că guvernul iranian este ”atât de opresiv” şi că a fost surprins de curajul protestatarilor iranieni. Ministerul de Externe al Iranului a declarat că Biden a intervenit în problemele de stat, arătând sprijinul pentru protestele antiguvernamentale.

Autorităţile au răspuns cu o represiune brutală. Grupurile pentru drepturile omului au declarat că cel puţin 240 de protestatari au fost ucişi în protestele antiguvernamentale, inclusiv 32 de minori.

Peste 8.000 de persoane au fost arestate în 111 oraşe şi oraşe, a declarat sâmbătă agenţia de presă activistă iraniană HRANA.

Printre victime s-au numărat şi adolescente, ale căror decese au devenit motive de scandări pentru mai multe demonstraţii în toată ţara.

Iranul, care a pus violenţa pe seama inamicilor din ţară şi din străinătate, neagă că forţele de securitate au ucis protestatari. Presa de stat a anunţat sâmbătă că cel puţin 26 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi de „răzvrătiţi”.

Protestele au atras condamnări internaţionale, Statele Unite, Canada şi unele ţări europene impunând sancţiuni oficialilor şi organizaţiilor iraniene ”implicate în reprimarea protestatarilor”.