Comunicatul de presă al Academiei: „La reuniunea Academiei Regale de Muzică din 10 octombrie a fost luată decizia de a fi exclus Valeri Gherghiev dintre membrii străini.”

Vladimir Putin și Valeri GherghievFoto: kremlin.ru

„A fost exclus pentru refuzul său de a lua atitudine împotriva invaziei Rusiei din Ucraina. Era o poziție pe care i-o ceruse Academia, având în vedere binecunoscuta relație strânsă a lui cu Vladimir Putin. Decizia a fost luată după o analiză amănunțită la inițiativa consiliului academiei.”

Academia a amintit că a avut un rol activ în sprijinul Ucrainei de la începutul războiului prin contactele cu colegii de la alte instituții muzicale din Suedia pentru a coordona primirea muzicienilor ucraineni și a studenților în domeniu. De asemenea, a demarat strângerea de fonduri pentru reconstrucția vieții muzicale din Ucraina.

Academia a mai declarat: „O lume occidentală unită se opune invaziei Rusiei în Ucraina – așa face și Academia Regală de Muzică. Faptul că Gherghiev nu ia poziție împotriva invaziei, de pe poziția sa de strălucire internațională, influență și reputație, este foarte grav, mai ales având în vedere relația lui apropiată cu regimul Putin.”

Fredrik Wetterqvist, secretarul Academiei, a adăugat:

„Pregătirea acestei decizii a fost foarte importantă și a necesitat un anumit timp. Libertatea de exprimare este garantată în Suedia, dar această situație este unică. Academia nu poate fi asociată cu o persoană care sprijină fără echivoc un regim care amenință cu arma nucleară. Nu vom adopta aceeași strategie ca Valeri Gherghiev, și anume tăcerea.”

Gherghiev a fost ales membru în Academie în 2011 pentru merite muzicale, Este cea mai recentă excludere a dirijorului rus. El a mai fost concediat din funcții de la Verbier, Rotterdam și München și îi sunt interzise aparițiile în Occident.

Și concertele sale din Japonia au fost anulate recent. De la începutul războiului, Gherghiev dirijează intens în Rusia, unde este director muzical al Teatrului Mariinsky.

Sursa: Opera Wire